lunes, 27 de septiembre de 2021

LA FINCA ADOC HISTÒRICA XIV: L'EDIFICI HELIOS

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 En el nostre periple per la macrourbanització criticada per uns, enaltida per uns altres, ja hem aplegat a Helios, l'edifici núm. 16 en els plànols que Carlos Pradel i els seus socis van traçar i van arribar a plasmar en nombroses maquetes i muntatges fotogràfics publicitaris, tots ells canviants segons les necessitats de promoció i l'èxit (aclaparador) que van tindre les vendes. És també l'únic dels existents entre les vies del tren i la mar que no complix un dels dos requisits: ser més baix que la carretera o tindre una planta baixa diàfana perquè no donaren sensació de pantalla. Tampoc ho van complir els 1, 2, 3 i 4.
Actualment s'encaixa en una parcel·la de 1.657 m² del núm. 8 del c/ Sol Naixent, compartint veïnatge amb els edificis Alacant II, Torre i Rocafel 17. A més a més té una (que jo sàpia) servitud de pas del túnel de l'Edifici Gafner, l'ascensor del qual aplega fins al mateix nivell de la mar. Es va alçar sota un projecte de Juan Guardiola Gaya de 1963 per a Félix Horcajo (en representació de Femarsa) i si voleu vore el projecte original, vos ho conte al final.
Desgraciadament ha sigut objecte recent de polèmica, per una partició de la zona maritimoterrestre, però segons este article de 2009 "després que el Ministeri de Medi Ambient, la Generalitat i l'Ajuntament acordaren ahir dur a terme una nova delimitació de la vora de la mar en esta zona afectada per l'expedient de partició de la Llei de Costes. De prosperar este expedient, els habitatges que estan fora d'ordenació des de 2004 podrien quedar sotmesos a una concessió d'ús en el temps, és a dir, a una data de caducitat en el títol de propietat dels seus actuals amos. No obstant això, el traçat d'una nova vora litoral en el document de la partició suposarà, en la pràctica, que els edificis de la zona del carrer del Sol Naixent -Rocafel, Helios, Torre Alacant i Alacant II- queden fora de la zona de protecció inclosa en els 20 primers metres des de la franja marina". Bé, la resta de l'article la podeu llegir vosaltres punxant en l'enllaç.
Edifici magnífic en si, amb dos escales independents i cadascuna servix a dos habitatges, els centrals més xicotets i els de la cantonada que són un autèntic luxe, amb unes terrasses esplèndides que peguen la volta a l'edifici, uns salons de quasi 40 m², cuina amb avantcuina plena d'armaris per a la vaixella i unes compartimentacions potser massa embolicades, però que imagine que a part d'incorporar voraçment eixes terrasses a l'habitatge, hauran simplificat els propietaris al seu gust i no diguem aquells que creuen en el "concepte obert" tan de moda i que amb només bullir aigua per al te, t'humixen el sofà i les cortines.
Una de les moltes maquetes que es van anar presentant, en esta encara continua la piscina coberta darrere del Gafner i el port esportiu enfront de la Torre Vistamar. I falten diversos edificis posteriors.
Fotos aèries de la Finca A.D.O.C. entre els anys 1965 i 66. Gentilea de Manuel José Aliaga.
Fotos del gran Perfecto Arjones (ja publicades en este blog i amb el seu permís en altres articles). A més d'Helios, hi ha altres edificis en diverses fases d'acabament (la Torre Alacant només té una xicoteta grua). En la primera, baix del tot s'observa l'escala i ascensor que comunicava la part inferior de Sol Naixent amb la platja i que actualment està en ruïnes.
En esta foto (d'origen desconegut per a mi) veem també Helios en la seua esplendor, Mariola en obres i al fons la magnífica Albufereta.
El 2007 (aprox.), va tindre una restauració de fronteres prou completa, perquè es van reparar entre altres coses les faixes armades perimetrals de les terrasses, substituint les famoses baranes-jardineres que Juan Guardiola Gaya va dissenyar per a diversos edificis de la zona i visibles en la segona foto, però que lamentablement han desaparegut i van ser substituïdes per unes altres de vidre i acabat "dissenyat amb peça especial de poliéster" (juraria que es veuen les grapes usades, però no ho sé).
Com en tants altres edificis d'esta zona (amb grans desnivells entre carrers) l'accés es realitza a través d'este gran vestíbul que està en el pis quint. Els habitatges centrals tenen ventilació i llum en les seues fronteres posteriors a través d'un pati que arriba fins a la planta baixa.
La frontera per la qual val el seu pes en or, perquè està pràcticament dins de la mar. Encara que en el projecte posa que són 72 apartaments, els 18 pisos es van convertir en 20 i a més a més la planta baixa també s'ha transformat en habitatges. Després hi ha la zona més baixa, que en el seu moment es va qüestionar que es dedicara a locals perquè no eren tals (records que segur que estan en l'hemeroteca de l'Información).
Si voleu més dades sobre el projecte en si, l'original de Don Juan Guardiola Gaya jo no vos el puc posar, l'Arxiu Municipal ha decidit prohibir pujar a les pàgines web eixes imàtgens (la raó no la conec, però sense dubte evita la seua difusió, cosa que contradiu l'objecte que el propi organisme diu tindre) només es pot vore si tens temps de 10 a 13 h, de dilluns a divendres, els que no tinguen eixe privilegi res de res. Però aquí està el teu blog de capçalera i si vols vore la distribució, fronteres i altres documents et facilitem el camí, vas a la pàgina de l'Arxiu: Arxiu Fons Documentals i en "Onomàstic" poses Femarsa i baix, en les dates poses en les dos caselles 1963 i vos ix "Legajo 1234 etc.". Envieu un correu (s'ha de sol·licitar per email per això del covid) a archivo.municipal@alicante-ayto.es i vos donaran cita prompte o tard per a vore tot o alguna part del projecte.
I és clar: Helios és el déu del Sol i per tant porte una cançó que conta el que passa quan l'astre rei brilla a la platja i que és més o menys coetània de l'edifici: "Cuando calienta el sol" composta per Carlos Rigual, Mario Rigual i Carlos Alberto Martinoli i que tantes satisfaccions haurà donat a ells i als seus hereus, perquè s'han fet centenars de versions. Aquí està per la potent veu del xilé més galà de tots: Antonio Prieto.

jueves, 23 de septiembre de 2021

LA FINCA ADOC HISTÓRICA XIV: EL EDIFICIO HELIOS

 Versió en valencià traduïda per Gonzalo Pons Delgado en ESTE ENLLAÇ 


En nuestro periplo por la macro urbanización criticada por unos, ensalzada por otros, ya hemos llegado a Helios, el edificio nº 16 en los planos que Carlos Pradel y sus socios trazaron y llegaron a plasmar en numerosas maquetas y montajes fotográficos publicitarios, todos ellos cambiantes según las necesidades de promoción y el éxito (apabullante) que tuvieron las ventas. Es también el único de los existentes entre las vías del tren y el mar que no cumple uno de los dos requisitos: ser más bajo que la carretera o tener una planta baja diáfana para que no dieran sensación de pantalla. Tampoco lo cumplieron los 1,2,3 y 4.

Actualmente se encaja en una parcela de 1.657m2 del nº 8 de la C/Sol Naciente, compartiendo vecindad con los edificios Alacant II, Torre y Rocafel 17. Además tiene una (que yo sepa) servidumbre de paso del túnel del Edificio Gafner cuyo ascensor llega hasta el mismo nivel del mar. Se levantó bajo un proyecto de Juan Guardiola Gaya de 1963 para Félix Horcajo (en representación de Femarsa) y si queréis ver el proyecto original, os lo cuento al final.

Desgraciadamente ha sido objeto reciente de polémica, por un deslinde de la zona marítimo terrestre, pero según este artículo de 2009 "después de que el Ministerio de Medio Ambiente, la Generalitat y el Ayuntamiento acordaran ayer llevar a cabo una nueva delimitación de la ribera del mar en esta zona afectada por el expediente de deslinde de la Ley de Costas. De prosperar este expediente, las viviendas que están fuera de ordenación desde 2004 podrían quedar sometidas a una concesión de uso en el tiempo, es decir, a una fecha de caducidad en el título de propiedad de sus actuales dueños. Sin embargo, el trazado de un nuevo borde litoral en el documento del deslinde supondrá, en la práctica, que los edificios de la zona de la calle del Sol Naciente ?-Rocafel, Helios, Torre Alacant y Alacant II- queden fuera de la zona de protección incluida en los 20 primeros metros desde la franja marina." Bueno, el resto del artículo lo podéis leer vosotros pinchando en el enlace.

Edificio magnífico en sí, con dos escaleras independientes y cada una sirve a dos viviendas, las centrales más pequeñas y las de la esquina que son un auténtico lujo, con unas terrazas espléndidas que dan la vuelta al edificio, unos salones de casi 40 m2, cocina con antecocina llena de armarios para la vajilla y unas compartimentaciones quizás demasiado liosas, pero que imagino que aparte de incorporar vorazmente esas terrazas a la vivienda, habrán simplificado los propietarios a su gusto y no digamos aquellos que creen en el "concepto abierto" tan de moda y que con solo hervir agua para el té, te humedecen el sofá y las cortinas. 

Una de las muchas maquetas que se fueron presentando, en ésta aún sigue la piscina cubierta detrás del Gafner y el puerto deportivo frente a la Torre Vistamar. Y faltan varios edificios posteriores.


Fotos aéreas de la Finca A.D.O.C. entre los años 1965 y66. Gentileza de Manuel José Aliaga.


Fotos del gran Perfecto Arjones (ya publicadas en este blog y con su permiso en otros artículos) . Además de Helios, hay otros edificios en diversas fases de acabado (la Torre Alacant solo tiene una pequeña grúa). En la primera, bajo del todo se observa la escalera y ascensor que comunicaba la parte inferior de Sol Naciente con la playa y que actualmente está en ruinas.


En esta foto (de origen desconocido para mi) vemos también Helios en su esplendor, Mariola en obras y al fondo la magnífica Albufereta.

El 2007 (aprox), tuvo una restauración de fachada bastante completa, pues se repararon entre otras cosas, los zunchos perimetrales de las terrazas, sustituyendo las famosas barandillas-jardineras que Juan Guardiola Gaya diseñó para varios edificios de la zona y visibles en la segunda foto, pero que lamentablemente han desaparecido y fueron sustituidas por otras de cristal y acabado "diseñado con pieza especial de poliester" (juraría que se ven las grapas usadas, pero no lo sé).




Como en tantos otros edificios de esta zona (con grandes desniveles entre calles) el acceso se realiza a través de este gran zaguán que está en el piso 5º. Las viviendas centrales tienen ventilación y luz en sus fachadas traseras a través de un patio que llega hasta la planta baja.



La fachada por la que vale su peso en oro, porque está prácticamente dentro del mar. Aunque en el proyecto pone que son 72 apartamentos, los 18 pisos se convirtieron en 20 y además la planta baja también se ha transformado en viviendas, Luego está la zona más baja que en su día se cuestionó que se dedicara a locales porque no eran tales (recuerdos que seguro están en la hemeroteca del Información).
Si queréis más datos sobre el proyecto en sí, el original de D.Juan Guardiola Gaya, yo no os la puedo poner, el Archivo Municipal ha decidido prohibir subir a las páginas web esas imágenes (la razón no la conozco, pero desde luego evita su difusión, cosa que contradice con el objeto que el propio organismo dice tener) solo se puede ver si tienes tiempo de 10 a 13 h. de lunes a viernes, los que no tengan ese privilegio nada de nada. Pero aquí está tu blog de cabecera y si quieres ver la distribución, fachada y demás documentos te facilitamos el camino, vas a la página del Archivo:  Archivo Fondos Documentales y en "Onomástico" pones Femarsa y bajo, en las fechas pones en las dos casillas 1963 y os sale "Legajo 1234 etc". Enviaís un correo (se tiene que solicitar por email por lo del covid) a archivo.municipal@alicante-ayto.es y os darán cita tarde o temprano para ver todo o algo del proyecto.
Y está claro: Helios es el dios del Sol y por lo tanto traigo una canción que cuenta lo que pasa cuando el astro rey brilla en la playa y que es más o menos coetánea del edificio: "Cuando calienta el sol" compuesta por Carlos Rigual, Mario Rigual y Carlos Alberto Martinoli y que tanta satisfacciones habrá dado a ellos y a sus herederos, porque se han hecho cientos de versiones. Aquí está por la potente voz del chileno más galán de todos: Antonio Prieto.









 

















martes, 7 de septiembre de 2021

UNA OBRA, UNA OBRAA! 24: L'HOTEL CINEMATOGRÀFIC

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Bo, diguem que és un hotel temàtic, decorat amb múltiples referències inspirades en pel·lícules, actors, Hollywood i fins Cinecittà, és a dir: del cinema en general, de fet es diu "DormirDcine" i deu al·ludir a eixa decoració i també al fet que es dorm molt bé que és el que es pretén en un hotel (bo i altres coses, ja m'entenen). Està situat en el c/ Gravina 5 i Sant Elm 3 i 5 i és el resultat de la unió de dos parcel·les de 123 i 129 m² i d'un hotel ja construït i també renovat (el Gravina 5) que al seu torn ocupa un terreny de 121 m² al qual s'ha unit el nou edifici. Tot això dona com a resultat un nou establiment de tres estreles que segons l'empresa té "57 cooltural rooms" i és "l'hotel més original i divertit en el cor d'Alacant". Per descomptat més cèntric impossible i sí, pareix divertit a més i supose que amb tots els avanços de la tecnologia i amb piscina en el seu terrat! (foto al final). Bo, vegem perquè durant aproximadament dos anys ha estat en obres i com sempre, el teu blog de capçalera et porta el procés...
Estat final de la frontera del c/ Sant Elm.
Estat i aspecte anterior de l'hotel prèviament existent.
Diverses fases de la construcció, des d'agost de 2019 fins a juny de 2021 (aproximadament).
Entrant el mobiliari.
King Kong, Marilyn, Frank Sinatra i fins la Dolce Vita (entre molts altres) decoren corredors, salons, habitacions... Imàtgens extretes de Booking.com.
Frontera actual del c/ Gravina 5.
I la imatge més impactant la deixe per al final: la piscina i les cúpules de la Casa de Carbonell juntes en una foto. Imatge extreta de Booking.com.
Bo, doncs com sempre molta felicitat a tot aquell que s'hostatge en este i altres hotels de la ciutat, que descansen, es divertisquen i que tinguen una feliç estada.
I tractant-se de cinema, la música que puc posar és quasi infinita, però me n'aniré a un número d'una d'eixes obres mestres de Hollywood. Es tracta de "Silk Stockings" de 1957 que aquí es va titular "La bella de Moscú" protagonitzada per Fred Astaire i Cyd Charisse, versió de la magnífica Ninotchka (que era Greta Garbo) i dirigides per Robert Mamoulian i Ernst Lubitsch respectivament. De l'argument i el seu tint propagandístic no parlaré, però ambdós són unes estupendes comèdies i la música de Cole Porter fa que la versió de 1957 també siga una obra mestra. I en ella hi ha este "Stereophonic Sound" cantada i ballada per Fred Astaire i Janis Paige i gravada en un espectacular so estereofònic que es pot apreciar amb uns bons auriculars, és clar...

lunes, 6 de septiembre de 2021

¡UNA OBRA, UNA OBRAA! 24: EL HOTEL CINEMATOGRÁFICO.

 Versió en valencià traduïda per Gonzalo Pons Delgado en ESTE ENLLAÇ 

Bueno, digamos que es un hotel temático, decorado con múltiples referencias inspiradas en películas, actores, Hollywood y hasta Cinecittà, es decir: del cine en general, de hecho se llama "DormirDcine" y debe aludir a esa decoración y también a que se duerme muy bien que es lo que se pretende en un hotel (bueno y otras cosas, ya me entienden). Está situado en la C/Gravina 5 y San Telmo 3 y 5 y es el resultado de la unión de dos parcelas de 123 y 129 m2 y de un hotel ya construido y también renovado (el Gravina 5) que a su vez ocupa un terreno de 121 m2 al que se ha unido el nuevo edificio. Todo ello da como resultado un nuevo establecimiento de tres estrellas que según la empresa tiene, "57 cooltural rooms" y es "el hotel más original y divertido en el corazón de Alicante". Desde luego más céntrico imposible y sí, parece divertido además y supongo que con todos los adelantos de la tecnología y ¡con piscina en su terrao! (foto al final). Bueno, vamos a ver porque durante aproximadamente dos años ha estado en obras y como siempre, tu blog de cabecera te trae el proceso...

Estado final de la fachada de la C/San Telmo.

Estado y aspecto anterior del hotel previamente existente.




Diversas fases de la construcción, desde agosto de 2019 hasta junio de 2021 (aproximadamente).
Entrando el mobiliario.



King Kong, Marilyn, Frank Sinatra y hasta la Dolce Vita (entre otros muchos) decoran pasillos, salones, habitaciones...Imágenes extraídas de Booking.com.

Fachada actual de la C/Gravina 5.


 Y la imagen más impactante la dejo para el final: la piscina y las cùpulas de la Casa Carbonell juntas en una foto. Imagen extraída de Booking.com.
Bueno, pues como siempre mucha felicidad a todo aquel que se hospede en éste y otros hoteles de la ciudad, que descansen, se diviertan y que tengan una feliz estancia.
Y tratándose de cine, la música que puedo poner es casi infinita, pero me voy a ir a un número de una de esas obras maestras de Hollywood, se trata de "Silk stockings" de 1957 que aquí se tituló "La bella de Moscú"  protagonizada por Fred Astaire y Cyd Charisse, versión de la magnífica Ninotchka (que era  Greta Garbo) y dirigidas por Robert Mamoulian y Ernst Lubitsch respectivamente. Del argumento y su tinte propagandístico no voy a hablar, pero ambas son unas estupendas comedias y la música de Cole Porter hace que la versión de 1957 también sea una obra maestra. Y en ella está este "Stereophonic Sound" cantada y bailada por Fred Astaire y Janis Paige y grabada en un espectacular sonido estereofónico que se puede apreciar con unos buenos auriculares, claro está...