martes, 29 de marzo de 2022

EL MERCAT CENTRAL I EL SEU CENTENARI

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

Enguany es celebra el centenari del nostre Mercat Central amb diversos actes que tindran lloc a partir d'ara durant uns mesos i, per a commemorar-ho, s'ha encomanat al ceramista José María Morán Berruti este bonic dibuix al·legòric que va ser presentat fa uns dies, encara que amb una data una mica dispar, perquè si bé és cert que es va inaugurar oficialment en 1922, en realitat l'edifici de Juan Vidal Ramos es va acabar en 1921 i és la data que hauria triat jo (ei, que l'artista ha posat el que li han dit). Perquè a més eixe any, 1921, és el que està gravat en la pròpia fatxada d'Alfons el Savi amb un bell mosaic perquè fora visible.
Presentació amb el Sr. Alcalde, l'artista i regidors.
"Año" i en este costat "1921" (i entre ambdós la falta d'ortografia de "A-bastos". I jo que he escrit en este blog tants articles sobre el nostre mercat més famós, vos faré un resum d'alguns, traent una imatge per cadascun d'ells, però si punxeu en l'enllaç que hi ha baix de cadascuna d'eixes imàtgens, podeu accedir als articles i a les desenes de fotos (que imagine que a partir de hui es difondran a cabassades per les xarxes socials hehe).
Imatge d'una de les parades de pa i dolços que estaven situades en els costats de l'entrada posterior del mercat i que està allotjada en EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (1), article de 2009.
Fruites i verdures de primera qualitat en la secció dedicada a això i que estava situada en el que hui és la plaça del 25 de Maig, esta foto està en... EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (2), de 2009.
I aquí tenim els tràmits notarials de la cessió de terrenys i atorgament d'escriptura firmat per tan destacats personatges (marquesa de La Hermida, marqués de La Hermida, marqués del Bosch, Luis Pérez Bueno, Manuel Prytz, Miguel Amengual, Martínez Segura i Isidro Lapuente Saez), cadascun en la seua funció, tot això en l'article de 2011 EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (3), a on podeu vore els noms complets i les funcions de cada firmant i els tràmits que se'n van seguir.
Sempre em meravellaven les parades d'olives, variants, gegantines llandes de tonyina i anxoves i altres exquisitats, tot molt ben exposat, amb els seus bocois d'emmagatzematge i els llibrells d'exposició. Esta foto és de l'article de 2011... EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (4).
Les cortines de llonganisses, xoriços i botifarres sempre m'han fascinat i esta foto pertany a l'article que enllace a on hi ha les últimes que se li van fer al mercat abans de la seua reforma radical amb el total buidatge d'este i la desaparició de la secció de fruites i verdures baix de cobert que va passar a estar en el soterrani. En eixe article hi ha altres imàtgens no tan boniques com les de l'embotit a on s'evidenciava que li calia una renovació: EL MERCAT CENTRAL I EL SEU PUNT D'INFLEXIÓ.
I faltaven les sardines de bota. Fa poc he sabut que molta gent no se'n recordava que es solien premsar amb una porta de casa haha per a escatar-les. La foto la va pujar J.A.Ojeda Soler a "El nostre Alacant d'antany" de Facebook.
I esta bonica foto amb el Mercat acabat d'estrenar també és de "El nostre Alacant d'antany" pujada per Rafa Sellers.
I com escrit a postes per a la inauguració del nostre mercat, Albert William Ketelbey va escriure en 1920 A un mercat persa, que descriu l'ambient d'un mercat oriental amb els seus camellers, l'arribada de la princesa, del califa i fins i tot d'un encantador de serps.
I com que no puc deixar les altres opcions de banda, aquí hi ha Miguel Tottis, un argentí que va tindre un cert èxit en Espanya en els anys 70 (encara que segurament només ens en recordem quatre gats) amb la seua potent veu cantant "Llévame" amb música basada en un fragment de l'anterior i del qual només he he trobat este vídeo amb un so no molt bo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.