martes, 22 de noviembre de 2011

EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (3)

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Despús-demà, 23 de novembre, es compliran 90 anys de l'obertura al públic del Mercat Central i pocs llocs de la nostra ciutat tenen tanta càrrega emocional i històrica com este. Successos importants i terribles com el del Bombardeig de la Guerra Civil (vos enllace este article però n'hi ha més tant en Alicante Vivo com en uns altres mitjans) i vivències quotidianes d'eixes que no tenien importància per a la societat en general, però que no obstant això han anat sumant dia a dia un solatge d'història en la nostra memòria particular i en la de tota la ciutat.
Fa dos anys que vaig publicar l'últim article sobre l'actual Mercat Central (que també pose al final per si voleu pegar-li una ullada) i continuaré en estos dies amb la saga d'entrades sobre el Mercat, però hui vos posaré un document que ha editat l'Arxiu Històric Provincial a on es conta el procediment per a obtindre els terrenys a on es va edificar:
En els dos articles anteriors que vaig fer en este blog sobre el Mercat Central, no vaig posar gens de música, però en esta ocasió (i supose que en les posteriors) sí que ho faré. Jo sé que a voltes este costum que tinc d'amenitzar els articles amb cançons li lleva serietat al treball que tota entrada de blog implica. Tot article, siga de senzilla elaboració (com en este cas en concret) o de complicada recopilació de dades o amb innombrables fotos que he hagut de fer al llarg de dies i després triar, editar, etc., etc., comporta molt de treball i a vegades als ulls de determinats lectors incloure una cançó al final (la majoria de les voltes relacionada amb el tema pel seu títol, pel nom del seu cantant o compositor o per l'any en què va tindre èxit) li lleva mèrit, però xe: jo soc així. Així és que anem al tall, perquè hui ens acompanya Lola Flores amb la seua versió de "Échale guindas al pavo", interpretació doblement relacionada: amb un mercat (encara que el titot només es solia vendre per Nadal) o amb el títol nobiliari que es va dir que pretenia obtindre la finada artista (marquesa, com algun dels intervinents en el patracol de damunt).

Per si voleu vore i baixar-vos i guardar el document complet, la millor manera és anar a la pàgina de l'Arxiu Històric Provincial d'Alacant; si cliqueu en l'enllaç, es pot fer sense cap problema.
I si vos apetix vore els articles anteriors amb fotos antigues del Mercat:
EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (1)
EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (2)

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.