miércoles, 4 de noviembre de 2009

EL MERCAT CENTRAL I LES SEUES PARADES (2)

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Ja estem ben entrats en els anys 60 i anem arribant a poc a poc als 80. El país en general i Alacant en particular comencen a despuntar econòmicament i ahí està com sempre el Mercat com a centre de compres de tota la ciutat. En eixos anys ja existien altres mercats municipals (concretament el de les Carolines i el de Benalua) i la iniciativa privada havia obert algun altre com el de Verge del Remei. En la dècada dels 70 proliferarien les galeries d'alimentació privades, moltes d'elles molt pròximes les unes a les altres, la qual cosa va fer que algunes acabaren tancant, com és el cas concret de les galeries Los Ángeles i el Mercado Venezuela en l'av. Novelda o les galeries El Pla i Inmaculada del Pla, ambdós en Pare Esplá. Los Ángeles i Inmaculada del Pla encara continuen, les altres no. Uns altres establiments d'esta classe són les galeries La Florida, en l'av. Oriola, Canalejas en Arquebisbe Lloaces, Plaza Argel en Verge del Remei, Vistamar en l'Albufereta i més recentment el Mercado Fontana en la Platja de Sant Joan. No obstant això, en eixa època el Mercat Central encara era el rei i l'epicentre de les compres; aquí hi ha algunes fotos d'eixa època:
Carnisseria: com sempre les venedores tenien els davantals més blancs i impol·luts.
Les clientes observen el gènere...
És Nadal.
Conserves i saladures.
Llimó natural.
Llibrells plens a caramull de salmorres i olives.
Tot per a la casa: des de torcamans fins a cabassos, passant per les paelles.
I per als desconfiats: el repés, servici municipal a on s'anava si tenies sospita que el pes del venedor estava trucat (o simplement no ben calibrat), i comprovaves si era correcte o no el pes de la teua compra.
En definitiva: el mercat era un gran centre comercial semblant als d'ara, però d'un altre temps. Tot amb els seus avantatges i inconvenients, clar. De moment com a avantatge teníem que, en ser nombrosos propietaris (i també que els preus estaven controlats per les lleis i la Comisaría de Abastecimientos y Transportes), la competència era major i això redundava en benefici dels compradors, no com ara que tot està en mans d'una sola empresa i parlant ja en térmens generals en mans d'unes poques que són les que realment dominen en els diversos terrenys, des de l'agricultura fins a la distribució dels productes.

Fotos del llibre editat per la Foguera del Mercat Central
 
Article anterior:

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.