El passat dia 16, vaig fer un article a Alicante Vivo anomenat UN (mini)PASEO POR AGOST . En este passeig pel nostre benvolgut poble, a més de disfrutar de la Fira, del bon oratge i de la simpatia de la gent, em vaig donar compte que nombrosos carrers estàven retolats amb plaques ceràmiques artesanals i que contenen una xicoteta escena al·legòrica del nom del carrer o plaça i que segon ens diu Pau Vicedo:
Les plaques ceràmiques estan totes fetes per dues persones: José Pinyero (ell signa amb ny a moltes de les seus plaques) Mira i per Reme Ivorra Pastor. Abdós són ceramistes locals. Cap dels dos ha treballat el torn i la cantereria tradicional. Més bé es dediquen a fer murals, figures i escultures de xicotet tamany. Actualment Reme té una exposició de la seua obra a la Casa de Cultura de Novelda. Les plaques ceràmiques estan fetes amb un tipus de fang molt resistent i que permet donar-li un gros adequat a les obres sense perill de que es creville, per que està composat en bona part amb xamota (la xamota és terracuita mòlta i mesclada amb el fang).
Foto: Pau Vicedo
.
Absolutament tots els carrers d'Agost tenen una placa ceràmica artesanal i tots estan retolats només en valencià. Hi ha carrers que per no poder representar, o no saber què representar, alguna cosa relacionada amb el nom (noms de persones, per exemple...) simplement s'ha fet una escena folclòrica del poble com les danses o la cantereria. El retolat dels carrers personalitzats va tindre molt bona acollida i va fer escola. Els últims carrers que es van obrir al poble (Carrer Joanot Martorell) han seguit la trajectòria i estàn fets de la mateixa manera, tot i que s'han incorporat altres artesans en esta tasca.
.
Carrer de Sant Ignaci: Popularment conegut com "Carrer de Fora". El seu nom ve probablement per que quan es va construir va ser el primer carrer extramurs de la vila.
.
Carrer del Portal: Conegut com "Costera de Portal". El mot portal quasi sempre que el trobem als nostres carrers ens indica que allí va haver una de les portes de la vila. A més, una vegada agafes la costera ja et trobes amb el carrer de Fora, cosa que en situa aproximadament l'emplaçament d'una de les portes d'Agost.
.
Colon: Conegut com "Carrer Nou".
.
Constitució: Conegut com "La placeta" o "La placeta de l'església". Era un carrer amb nomenclatura franquista i amb l'instauració de la democràcia se li posà el nom actual.
.
Petrer: Anomenat així per ser el camí vell que condueix a dita població.
.
Sant Pere: Probablement un dels carrers més antics del casc urbà. Reb el nom per que a l'extrem del carrer es troba l'Ermita de Sant Pere, situada just al costat de les restes del Castell.
.
de la Font: El seu nom es degut a que als seus extrems trobem dues fonts, la de l'Abeurador i la de la Plaça. Antigament el carrer es va dir Santa Ana, per que hi havia una ermita dedicada a dita santa. Durant el franquisme li van posar Calle José Antonio i finalment se li retonà el nom popular amb l'arribada de la democràcia.
-
Plaça d'Espanya: el seu nom habitual és "la plaça" o "plaça de l'Ajuntament". És el centre neuràlgic de la vila. Ací se celebren actes com les Danses del Rei Moro.
PAU VICEDO I ELKIKO
poca idea, en el portal no habia ninguna porta, mes be un arc i extramuros, si no habia muralles en el poble, en Valencia o Roma encara,, poble franquista i sempre manat l`esquerra, curios!!
ResponderEliminarÉs clar que Agost mai ha tingut muralles, però sí una disposició urbanística que creava un perímetre on les cases tenen la façana mirant cap al centre del poble (per exemple carrer de fora, trinquet, o la font), d'ahi que parle d'extramurs. Sobre la porta, és absurd pensar que hi havia un arc i que en un moment del passat no tinguera porta. Per a què sinó es posa un arc al mig d'un carrer. Mira els exemples de pobles del nostre voltant i veuràs a que em referisc. Potser no quede ningú que recorde la porta, però és una premissa lògica. Per cert, ens coneixem? Veig que estàs posat/da en el tema!
ResponderEliminar