domingo, 6 de marzo de 2022

LES PLACES "PRIVADES" DE VERGE DEL REMEI*

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 * I tot això és com figura en la cartografia del Cadastre (Ministeri d'Hisenda i Funció Pública).
De Verge del Remei he parlat algunes voltes en este blog, baix del tot vos explique com vore els articles.
La veritat és que a nivell urbanístic este barri ha sigut un caos controvertit des del principi, ja que les diverses fases estan desconnectades les unes de les altres, es planificaven independentment sense tindre en compte l'anterior i ocupant el terreny més favorable, obviant els monticles i desnivells difícils d'urbanitzar i sense preveure zones verdes o dotacionals. No obstant això, es van crear algunes xicotetes places que la posterior pressió veïnal va aconseguir que s'urbanitzaren convenientment i a pesar que segons sembla la titularitat de la major part dels terrenys és privada, o almenys això és el que continua figurant en el Cadastre, es disfruten i mantenen per l'Ajuntament en estar obertes i amb parts també públiques afegides. I ara, vegem les de les tres primeres fases.
Plaça d'Alger, delimitada per l'edifici comercial del mateix nom i pels carrers Valle-Inclán i Escenògraf Bernardo Carratalá. En ella podem distingir dos parts: la privada, pertanyent als propietaris de les galeries comercials amb què formen un tot de 3.652 m², i la part pública, que figura adossada a esta ja que el carrer lateral es va convertir en zona de vianants.
Captura de la pàgina del cadastre. En roig s'assenyala la part de la plaça unida a l'edifici comercial.
En esta vista de la plaça podem assenyalar que la fila d'arbres de l'esquerra ja està dins de la part privada.
Plaça d'Orà: la de la primera fase.
A l'esquerra de la imatge, dos dels edificis de locals de la plaça d'Orà vists des del c/ Santa Cruz de Tenerife.
Plaça d'Orà: està delimitada pels tres cossos de locals comercials als quals pertany i amb els quals ocupa un terreny de 1.891 m². Igual que en la d'Alger, se li va augmentar la superfície amb la inclusió del tram del c/ Abat Fernández Helguera convertit en zona de vianants. Foto aèria de Bing Maps.
En la captura d'imatge de la pàgina del Cadastre, veem assenyalat en roig la part que és privada.
I aquí tenim la plaça de la segona fase, delimitada pels carrers Vila de Xiva i Granada i travessada pel c/ Serra del Montgó.
Vista aèria de Bing Maps.
Captura de la pàgina del Cadastre indicant les parcel·les en verd i rivetades de roig que pertanyen als blocs confrontants i que vorem a continuació.
Esta part de la plaça pertany al bloc del c/ Serra del Montgó 2, Vila de Xiva 3, Granada 4 i Aragó 5 amb els quals ocupa una parcel·la de 1.412 m².
I la part sud forma una parcel·la de 1.408 m² amb els portals de Serra del Montgó 1, Vila de Xiva 1, Granada 2 i Pino Santo 6.
Aquí veem dos moments estel·lars de la inauguració de la primera fase de Verge del Remei: la presència política i religiosa en la benedicció dels habitatges i com no podia ser menys: la mascletada. Imàtgens de la Filmoteca Espanyola.
Plaça d'Orà en els anys 70-80.
Plaça d'Alger: en els anys reivindicatius.

Estes últimes quatre fotografies pertanyen a l'Arxiu de la Democràcia, fons d'Antoni Quinto Tomasetti, importantíssima figura del moviment veïnal de la ciutat i en especial de Verge del Remei de l'associació de veïns del qual va ser fundador i gràcies al seu esforç i al de moltes altres persones compromeses amb la millora del barri, van aconseguir el grau d'urbanització i dotacions que hui té.
Les fotos me les han facilitades Luis Navarro i Jose P. Sogorb, a qui done les gràcies.
Si vostés volen vore altres articles de Verge del Remei o de la zona nord, només han de punxar en l'apartat de "etiquetas" que figura a la dreta, en la que diu "Zona Norte".

Naturalment m'hauria agradat incloure també plànols del barri, de fatxades i altres curiositats arquitectòniques, però no és possible: tant l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant com el regidor n'Antonio Manresa m'ho prohibixen, no poden difondre's tot i que són documents públics i exempts de protecció de dades i a pesar de tindre este blog un fi divulgador i no comercial, ells sabran, raons no donen.

Però anem amb la música i en esta ocasió vos duc un autèntic clàssic dels 80 i del techno-pop: es tracta de "Too Shy" de Kajagoogoo, cançó composta per molta gent: Jez Strode, Christopher Hamill, Steve Askew, Nick Beggs i Stuart Croxford Neale.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.