lunes, 13 de diciembre de 2021

IMPONENT CIRURGIA URBANA EN EL CENTRE D'ALACANT

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Imponent i espectacular, no sols perquè pot quedar molt bé o molt malament (a valorar una volta estiguen acabades les obres) sinó també perquè suposa el major canvi en el centre des de fa dècades, possiblement des de la remodelació del passeig de Gómiz i l'espigó del Postiguet. I em referisc a la conversió en zona de vianants de l'eix av. Constitució, Bailén i alguns carrers adjacents que vos contaré a continuació. I no sols des del punt de vista físic, sinó que fins i tot l'estructura del transport urbà canviarà; encara que el canvi definitiu de la zona en este aspecte serà quan s'escometen les obres del "Fondo del Saco" de l'Esplanada que actualment està en fase de redacció. El pressupost té un valor estimat de 2.338.951 €. Però vegem a poc a poc i foto per foto les coses...
La tranquil·la i bonica av. Constitució, on un gran percentatge dels bells edificis continua conservant la seua fisonomia original, encara que algun estiga en greu perill com el cinema Ideal. Es va dotar d'arbratge fa uns 20 anys, plantant mèlies que tan bona ombra donen.
Però d'aquí a poc no es podrà fer açò.
Ni açò: en convertir-se en zona de vianants, el gir a l'esquerra d'Alfons el Savi desapareix i a més...
Segons el projecte municipal, l'actuació més assenyalada és que s'arbraran els carrers afectats (excepte Villegas) i en la pròpia Avinguda es plantaran palmeres delimitant el carril central (limitat només a residents amb garatge, i puntuals com ara emergències, etc). Continuem amb les fotos i l'explicació, perquè a més s'actuarà als carrers:
Bailén íntegrament i Portal d'Elx.
Castaños entre Pascual Pérez i Alfons el Savi.
Pascual Pérez entre Constitució i Castaños.
Quevedo íntegrament.
En el tram confrontant a la plaça de Chapí, s'instal·larà un zona de jocs infantils vorejada de palmeres i, a més a més, seguint la línia dels arbres de l'avinguda, se'n plantaran 4 més, que en el projecte diu que són jacarandes!, imagine que un error, en la zona no n'hi ha ni una, són mèlies. (continua en les pròximes fotos)
I aquí hi ha tot allò que es farà en cada carrer. I a més vos adjunte la llista d'arbres que va en cada lloc:
ARBRES, PALMERES, PARTERRES I JARDINERES DEL PROJECTE:
Espere que els parterres tinguen rastell protector.
I este és el nou flux del transport urbà: els busos que actualment baixen per Constitució ho faran per López Torregrosa (pobres veïns) i li pegaran la volta a l'illa de Portal d'Elx, Bilbao i, quan estiga urbanitzat el tram d'Esplanada que falta (o abans, depén del que pensen), Sant Ferran i Rambla; per a la qual cosa... (continua)
Estan modificant el paviment i les voreres del tram de Bilbao perquè puguen girar els busos (molt estret ho veig, però ells sabran i ho hauran provat...) amb direcció a la Rambla... (continua)
On tindran la seua parada de capçalera els busos 05, 08, 10, 13 i 39, just ahí, davant de les terrasses que es veuen a la foto i les de les illes confrontants que no sé si hauran de recular, o augmentar les voreres, no sé si són compatibles amb les desenes de persones que esperen en la parada de baix.
Com he dit al principi, l'av. Constitució és tranquil·la, però no va ser així sempre, perquè era un carrer cotitzadíssim. Els locals tenien uns preus estratosfèrics. I perquè? Doncs perquè hi havia molt de tràfec de gent ja que en ell, o molt molt a prop, estaven ni més ni menys que: la Casa de Socors (únic centre de salut durant desenes d'anys) la Telefónica (si volies conferència amb Guardamar, Lleó o Sebastòpol, havies d'anar allí) el Govern Militar, el Teatre Principal (únic) els cinemes Monumental, Ideal i Capitol en una època on era un espectacle de masses, amb llargues cues, i el Mercat Central, també únic a la nostra ciutat durant dècades i... el Quiosc d'Artesania on es venien les entrades per al futbol o els bous. Era un rebull de gent continu.
El carrer Bailén no era menys important comercialment parlant, en estes fotos facilitades per Jaime Reig Lizán (una abraçada allà a on estigues) veem alguns d'ells i també van estar Perfumería Reig, La Meca de los Pantalones, Tripodi, Mallorca, El Tirón, El Avión, La Gran Canaria, Casa Devesa, etc., etc., en les seues diverses èpoques.
I aquí un assaig de zona de vianants que es va fer fa uns anys. He de dir que els veïns temen (i amb raó) que els tranquils carrers amb la seua configuració actual amb trànsit però no excessiu es convertisquen en un formiguer de vetladors (diuen que els espavilats hotelers estan prenent posicions) amb les consegüents molèsties que això comporta.
Les dades del projecte i les captures de pantalla han sigut extretes del projecte municipal corresponent del "Servei de trànsit, transports, mobilitat i accessibilitat", els autors i directors del qual són n'Antonio J. Marco, en Luis Rodríguez i en Pedro Riquelme.
Els carrers afectats tenen multitud d'edificis històrics i catalogats, des del propi Teatre, passant pel cinema Ideal, la Telefónica, fins a molts edificis particulars dels quals m'hauria agradat posar imàtgens per a delit del lector, però no ha sigut possible perquè l'Arxiu Municipal i n'Antonio Manresa, regidor de Cultura, ho prohibixen, no és possible publicar imàtgens en pàgina web. La raó? Doncs perquè així ho han decidit, ni més ni menys, no volen que es difonguen imàtgens històriques, millor guardades en els estants perquè les contemple qui?, ells?
I en 1977, just quan s'estava redactant i consensuant la Constitució, Rocío Dúrcal estava passant un període-pont entre el seu gran èxit d'estrela juvenil i la seua posterior consagració a nivell hispà amb les ranxeres. I en l'ínterim va publicar un àlbum amb el número "Donde estarán nuestros tiempos" composició de Gloria Sklerov i Harry Lloyd i estava així d'espectacular...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.