domingo, 15 de mayo de 2022

UN PARELL DE MURALS D'ALIMENTACIÓ

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Qui seguisca este blog ja sap que un dels temes recurrents són els murals, escultures, baixos relleus, etc. que adornen els nostres carrers i edificis; de fet, amb este seria l'article 81 a on tracte total o tangencialment este tema. I bé, hui en duc dos que estan situats en les entrades d'una agrupació de locals dedicats en la seua major part a la venda de productes d'alimentació, en una ubicació molt pròxima a la plaça de Sèneca-Autobusos però l'adreça dels quals no donaré. No sé exactament en quina data es va obrir al públic, calcule que a final dels anys 60. El projecte de l'edifici és de 1965 i el seu arquitecte, Pedro Antonio A. Miguel; i el seu entresol va ser fa temps molt visitat perquè en ell es pagava la Contribució urbana (hui IBI).
Però vegem-los.
Els murals no tenen firma visible (almenys jo no n'he trobada) i pel que pareix tracten temes adequats als locals l'entrada dels quals adornen:
En el primer, que sembla repintat fa molt poc i no crec gens que eixe fora el color original, s'aprecien diferents persones recol·lectant fruits i verdures dels arbres i del bancal.
En el segon, sembla que s'haguera volgut representar un mercat, amb els venedors oferint els seus productes.
La veritat és que no sé qui pot ser el/la autor/a d'estos.
I possiblement o no, podrien tindre relació amb este altre que es troba en l'entrada als habitatges i oficines del mateix edifici, encara que pareix estar executat amb material de millor qualitat i sí que té signatura, és d'Ibáñez i ja va eixir en este blog en MURALES ALICANTINOS 25: LOS MONOCROMOS DE IBÁÑEZ, a on hi ha una xicoteta mostra d'estos prolífics autors que tenen moltes obres en la nostra ciutat, entre elles la que adorna la capçalera del blog.
I un bon consell mai ve malament: "Toma mucha fruta", cançó del grup infantil Bom Bom Chip composta per César Sala García i David Pallol Font. Va ser un èxit en els anys 90 que potser va influir en els xiquets d'aquells anys perquè deixaren de prendre tant de dolç processat (per exemple) i s'interessaren per la fruita tan saludable...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.