miércoles, 4 de mayo de 2022

ELIMINEN ENCOIXINATS I ALTRES ELEMENTS D'UNA FATXADA CATALOGADA AL COSTAT DE L'AJUNTAMENT

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Paret per paret amb la nostra construcció civil més important, el nostre benvolgut Ajuntament (em referisc a l'edifici en si) s'està construint un hotel de luxe. Forma un conjunt de la unió dels edificis situats en Major 24 i Altamira 19, amb fatxada també als passatges del Porxe d'Ansaldo i del Primer Porxe Consistorial per la seua propietària, l'empresa Construccions Ricardo Sánchez, SA i sota projecte de l'arquitecte Javier García-Solera i després de descobrir la fatxada del c/ Altamira, podem observar la simplificació d'esta malgrat estar prohibit pel Catàleg i estar inclòs en l'entorn de protecció de l'Ajuntament (que és un BIC) com veem en la fitxa que publique en este mateix article. Des de 2017, quan Corisa va adquirir l'edifici del c/ Major 24, està gestionant-se la construcció de l'hotel de 5 estreles i com figura en tots estos articles d'Alicante Plaza aquí, aquí també i a més en este a on Cultura autoritza en tots es menciona l'obligació de conservar les fatxades. La part més curiosa és que, en la declaració ambiental que va presentar l'empresa en 2017 i en els plànols corresponents, es mantenien eixos elements. Però vegem què s'ha eliminat en esta d'Altamira 19...
Fatxada original de l'edifici de Juan Vidal Ramos i Julio Ruiz Olmos de 1944 en refer l'anterior, arruïnada per l'explosió de l'armeria El gato en 1943, enfrontada amb la casa.
I així ha quedat ara, molt més senzilla, perquè s'han eliminat els elements que veem a continuació.
Abans i després. S'han llevat els encoixinats que envoltaven les motlures dels balcons, els marcs de les finestres de la primera planta i la motlura longitudinal dels fronts de forjat. També s'ha fet desaparéixer el revestiment d'imitació de carreus de la fatxada.
Aquí tenim la prova de la supressió del ressalt dels fronts de forjat dels balcons.
La porta principal, que estava situada en el centre, s'ha desplaçat al costat del Primer Porxe Consistorial (fletxa negra) encara que s'ha conservat el marc i pel que pareix fins la porta de fusta. La fletxa groga assenyala una presa de corrent... per a instal·lar un rètol lluminós?
Fitxa del Catàleg a on s'establix l'OBLIGACIÓ de conservar les fatxades de l'edifici tal com estaven.
Terribles fotos de com va quedar la casa en 1943 per l'explosió de l'armeria El gato situada just enfront. Fotos proporcionades per Juan Revenga.
Fotos de 1950 (amb la Torre del Rellonge apuntalada) i de 1967 (aprox.) a on s'observa la casa amb la seua configuració original.
En definitiva s'ha optat per desfigurar l'edifici atenent unes raons que se m'escapen, perquè no semblava que estigueren en mal estat eixos elements, al contrari, no tenien ni un miserable clavill a pesar que feia 78 anys que els havien construït, tampoc eren postissos, estan contemplats en el projecte que (repetisc) van fer Juan Vidal Ramos i Julio Ruiz Olmos per a Doña Balbina Gómiz Poveda en 1944 i, de totes maneres, si ho hagueren estat, s'han de restaurar també. El problema és que es van simplificant les fatxades i d'aquí a 10 o 15 anys, quan s'haurà de pintar una altra volta, l'arquitecte que intervinga tornarà a simplificar i al final no queda res de res i el nostre patrimoni desfigurat.
Els meus agraïments a:
Juan Revenga per les fotos municipals de l'explosió.
A El nostre Alacant d'antany per les fotos següents.
A J.Daniel Navarro i Jaume Chicoy per atendre les meues consultes arquitectòniques.
A Gonzalo Pons Delgado per les dades de la construcció històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.