domingo, 22 de enero de 2023

L'ESCULTURA DE LA CASA DE SOCORS

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Ja fa uns mesos que hi ha una nova escultura en la seu de la Regidoria d'Acció Social, que és la Casa de Socors de l'av. Constitució cantó amb Pascual Pérez, assenyalada obra de l'arquitecte Juan Vidal Ramos construïda entre els anys 1925-27 com a equipament sanitari de proximitat al ciutadà i que ara alberga igualment l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania de l'esmentada regidoria. Doncs bé, entre els successius canvis de la porta d'accés a l'edifici que veem en les fotos antigues que hi ha després, fa un temps li va tocar a la del cantó, que es localitza en un porxe protegit amb marquesina, ambdós recuperats en els anys 80, i pel que pareix eixe racó del vestíbul quedava una mica buit, així que es va decidir comprar una escultura (en este cas una màscara) com a decoració, i això es va fer i la veem a continuació.
És una contundent peça, possiblement de pedra artificial o formigó i pintada. No té firma visible i a més a més segons se'm va informar (i ho vaig comprovar) es va comprar en una botiga molt pròxima a la nostra ciutat a on venen tota classe d'objectes de decoració per a casa i jardí: fonts, pitxers, llums, de tot, així que segurament esta peça serà una reproducció en sèrie d'algun original que algun escultor va haver de fer. Bé, no tot han de ser famoses i cares escultures. ¿Que s'hauria pogut encomanar a algun escultor alacantí? Doncs sí, però bé, es va fer així i complix el seu objectiu: decora.
A més se li va posar esta placa amb la frase pròpia de la Regidoria.
Així mateix, en estes imàtgens d'època veem la Casa de Socors en construcció i en les dos següents, la porta d'accés en el cantó i amb la marquesina d'acer i vidre.
En estes dos posteriors veem com la porta del cantó es va eliminar i també la marquesina. En totes elles (facilitades per "El nostre Alacant d'antany") veem igualment la successió de preciosos edificis de l'av. Constitució que afortunadament es conserven (exceptuant el deformat Govern Militar, que va patir una desafortunada ampliació i destrucció de la cúpula original).
Fotos més recents de l'entrada actual i la marquesina.
Una altra vista de la peça.
I si de socors parlem, quina millor cançó que "Help! Ayúdame"?, el títol original de la qual era "Help (Get Me Some Help)", que va cantar l'enormement popular en els anys 70 Tony Ronald, intèrpret holandés establit al nostre país i que va col·locar prou èxits en les llistes. Els compositors van ser Nelly Antoinette Byl i Daniel Vangarde. Per cert, en les successives consultes per a buscar a Daniel Vangarde només apareixen els seus èxits en francés, però en eixa dècada dels 70 va compondre cançons milionàries com per exemple "Un rayo de sol" de Los Diablos, que ja feia agonia de tant que la posaven en la ràdio, o posteriorment "Cuba" dels Gibson Brothers i moltes més. Síí, ja sé que podria haver triat "Help" de The Beatles, però mira...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.