martes, 12 de octubre de 2021

EDIFICIS DE L'EIXAMPLE 8: GALICIA, SALAMANCA I ALEMANIA

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Diverses voltes s'ha parlat en este blog sobre el que era l'Eixample (zona Sèneca) i les condicions que, com el polígon industrial que era, tenia per a viure: molt deficients, molt diferent al que és ara, però això ja ho vaig explicar per exemple en l'anterior capítol que podeu llegir AQUÍ, així que ara anem amb tres dels luxosos blocs que es van alçar en la zona a pesar que no era un lloc molt bonic i dels quals posseïsc publicitat que es va fer per a la seua venda: els situats en la plaça de Galícia, Oscar Esplá (que al principi es deia avinguda de Salamanca, abans que Eusebi Sempere dissenyara el seu paviment blau) i el c/ Alemanya. Però serà millor que ho vegem:
Edifici "Galicia" situat en un encreuament estratègic: av. Eusebi Sempere 1 (llavors Pare Vendrell), Loring 1 i pça. Galícia 4 de la qual pren el nom. Pel que sembla i pels límits dels terrenys, s'assenta sobre una resta de la gran propietat de Gas Alicante on va estar situada la seua fàbrica.
Encara que puga paréixer una mica estranya esta publicitat, no ho és, forma part d'un fullet més gran del qual només conserve esta fulla, amb impagable estètica "pop" de la tipografia. El fullet original mostra el plànol de l'edifici amb els 6 habitatges per planta (tres escales), però he preferit pixelar (a la babalà) la distribució dels habitatges. L'edifici el va dissenyar l'arquitecte Fernando Andrés Silvestre en 1973 per a Lidersol, S.A.
Fotos històriques de l'entorn on va estar la fàbrica del gas. En la segona, amb la urbanització "El Parque" encara en construcció, té assenyalat el lloc on s'alçaria uns anys després l'edifici "Galicia". Fotos pertanyents a EPSA.
Una imatge impagable d'Arjones (gràcies a Juan Revenga, que ha trobat a l'autor) amb el ferrobús de Múrcia travessant el pas a nivell del lloc, camí del baixador del Parc de Canalejas. Al fons, el xamfrà amb un cartell anunciador de la pròxima construcció.
En 2010 l'edifici va tindre una restauració de les fatxades a costejar la qual (imagine) va ajudar la col·locació d'esta gran lona publicitària (però amb el refresc pixelat, al cap i a la fi este blog no té publicitat).
I anem amb el segon: l'edifici Salamanca en Óscar Esplá 28 i Castellar 1 i el perquè del nom l'he explicat al principi. En estes dos fotos vos mostre com ha quedat i com era la seua fatxada a conseqüència de la rehabilitació de fa molt poc temps. Va ser un projecte de Julio Cavestany Bastida per a Urbanizadora Lucentina, S.A. en 1973.
En les imàtgens: part del fullet publicitari i foto d'època (de José García Sellés) quan era l'únic en la nova avinguda.
Quasi tots els edificis que ULSA va construir (entre ells la multitudinària urbanització "Alipark" de Benalua) tenien en les seues terrasses desenes de jardineres incorporades... de fibrociment, que amb bon criteri amb el pas dels anys s'han anat eliminant. En este cas, els suports romanen ancorats a les baranes.
I el més menudet de tots però no per això menys important, és clar: l'edifici Belmar, en Alemanya 23 i Pintor Lorenzo Casanova 9, obra de l'arquitecte J. A. Ballesta Campello per a Prinsur, S.L. en 1981.
Una altra vista de l'edifici Galicia del qual confesse que el que més m'agrada són els ampits dels balcons, terrasses i finestres: eixa combinació geomètrica que formen els taulells dels ampits d'obra i les reixes dels metàl·lics em pareix molt bonica.
I finalment esta magnífica foto aèria de la zona, proporcionada per Juan Revenga, on es veuen una gran quantitat de detalls, instal·lacions i edificis industrials hui desapareguts (entre ells les drassanes del Baver i els depòsits de Campsa) i el port l'extensió del qual no era ni molt menys l'actual.
La música de la publicació serà la celebèrrima "Malos tiempos para la lírica" que el grup gallec Golpes Bajos va llançar en 1983 i que va ser composta per José Teodomiro Cardala Gestoso i el mateix Germán Coppini López Tormos que la canta i que ha quedat com un dels grans temes del nostre país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.