martes, 23 de marzo de 2021

COM A NOU 126: HISTÒRIC, AMB AFEGIT I CATALOGAT (3)

Article d'ELKIKO traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE
 
 Esta esplèndida cantonada de la Plaça dels Cavalls 10 i Av. de l'Estació 2 no sempre va ser així, perquè el seu projecte original data de 1930 i firmat per Juan Vidal Ramos que a més a més va fer a la plaça dos altres edificis als quals va dotar també amb mirador cilíndric al cantó. Desafortunadament, els altres dos, situats a la confluència amb Alfons el Savi (on estan ara l'Iruña i el Banco Santander), han desaparegut, mentre que este només va ser alterat (i prou) en afegir-li 3 plantes en 1963, perquè Juan Antonio García Solera va conservar el cilindre i els buits, però no els del mirador, els adorns de la façana ni la cornisa ni la balustrada de coronació. En fi: a les fotos antigues ho podeu apreciar. No és l'únic cas on ha ocorregut açò, aleshores es veia tota esta arquitectura (amb a penes 35 anys de vida) antiga i desfasada i s'intentava desfigurar i "modernitzar" aprofitant l'augment d'alçària. Un cas molt pròxim és el de Av. Estació 3/General O'Donnell on també García Solera, va "simplificar" l'edifici de què no he trobat plànols en fer-lo més alt. Però bo, anem al que ens ocupa perquè recentment ha sigut rehabilitada la façana novament (en 2015 va tindre l'anterior) i com veurem no ha sigut una simple pintada, en alguns balcons s'han canviat els forjats.
Estat final de l'actual rehabilitació.
Preciós projecte de Juan Vidal Ramos per a José Sevilla en 1930 "a la Plaça de la Independència i Av. Alfons XIII" encara que és veritat que després hi va haver variacions en la seua edificació. A.M.A.
A esta foto es pot apreciar l'edifici en construcció.
Imàtgens del primer edifici ja construït.
Plànols de la façana de l'ampliació en alçària de J. A. García Solera, per a José Fernández Ventura en 1963. A.M.A.
A esta magnífica fotografia (proporcionada per M. J. Aliaga Martínez) podem apreciar baix a la dreta l'edifici en obres durant la seua ampliació, es pot veure perfectament la caixa de l'escala. També es pot veure que estan encara els altres dos edificis de mirador cilíndric al cantó, del mateix autor.
Fitxa del catàleg i imatge de l'edifici després de la rehabilitació de 2015.
Diverses fases de l'actuació sobre les façanes de l'edifici.
I una altra imatge de l'estat final de les obres.
Plànols de l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant.
Bo, i com sempre em diuen que pose música viejuna, hui aniré un pas més enllà perquè, com hem vist abans, l'actual Av. de l'Estació va tindre altres noms, entre ells el d'Alfons XIII i aprofitant que, entre moltes altres coses que no és el cas de tractar ací, va ser accionista de l'hotel Ritz de Madrid i veges per on, Lilian de Celis ens cantarà el curiós cuplet "Las tardes del Ritz" una peça de museu que forma part fins i tot del catàleg de la Biblioteca Nacional d'Espanya i que varen compondre Genaro Monreal i Álvaro Retana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.