domingo, 24 de diciembre de 2023

MAISONNAVE S'HA QUEDAT SENSE LLACS!

Article d'Eliko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Bo, l'avinguda en si no, mai en va tindre, però sí un dels edificis més imponents (per la seua grandària) que tenen fatxada a ella, és a dir, l'edifici Abacoa, encara que poca gent el coneix pel seu nom, però en este blog ja hem parlat d'ell i, quant a envergadura, està entre els Corte Inglés dels dos extrems; la parcel·la i els metres quadrats construïts són més grans que els del passeig de Soto, però menors que els del "Edificio Moda".
I això que una gran part del seu interior està ocupada en les plantes altes per un enorme pati de més de 2.000 m² que en el seu origen, quan el va dissenyar l'arquitecte Félix Palacios Sunico, estava amenitzat per una sèrie de llaguets, cascades, parterres i zones d'estar en dos nivells, dels quals ja hem parlat en este blog en ABACOA, EL EDIFICIO DE LOS PORTALES Y LOS LAGOS, a on a més vaig posar fotos d'uns murals de grans dimensions que va idear i executar l'escultor Miguel Losan. Doncs bé, segons sembla tant els llacs com els parterres tenien filtracions a les plantes inferiors i això és el que s'ha remeiat. La conseqüència és que es va haver de demolir tot, impermeabilitzar i... donar un nou aspecte a eixes zones. Millor? Pitjor? Bo, vostés jutjaran el resultat, sempre tenint en compte que és "el patio de su casa" (que "es particular y cuando llueve" etc., etc.) encara que puguem accedir a través d'ells als locals i nombroses consultes que allí es situen.
Avinguda de Maisonnave 43 amb fatxades a Portugal 39 i Arquitecte Morell 4.
Aspecte anterior que oferia tant la urbanització de l'espai comú, com les fatxades de l'edifici, que van tindre també una completa rehabilitació i, com poden vore, canvi de color en 2019.
Diversos aspectes dels treballs que han durat més de 10 mesos del present any. Segons l'empresa encarregada de les obres, després de la impermeabilització s'ha creat "un jardín urbano combinando grava y diversas tipologías de plantas" i també "se han creado pasos y caminos recorriendo el jardín a base de losas de pavimento de hormigón".
I este és l'aspecte final del nivell superior.
I com és actualment el nivell inferior (ni una planteta, xe).
I, finalment, la imatge que tenia este nivell inferior anteriorment.
Doncs no res, que és un edifici particular i els veïns ho hauran volgut així i així haurà de ser.
L'autoria del projecte original, segons dades d'un lector en l'article anterior.
Els fragments de la descripció de l'obra, de la pàgina web del Grupo Renovak.
I en 1979, just quan s'estava construint este edifici, The Sugarhill Gang publicava este temàs: "Rapper's Delight", considerat un dels pioners del hip hop i que ara, 44 anys després, en 2023 està usant la luxosa marca Paco Rabanne en el seu espot televisiu del seu perfum. Curiosament al principi sembla que sone el "Aserejé". En fi..., la versió és un poc llarga ha ha.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.