sábado, 12 de noviembre de 2022

UNA OBRA, UNA OBRAA! (o dos) 39: ELIZA I IRALA EN EL PAU 1

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Perquè són dos: Eliza i Irala, situades en una de les zones noves d'expansió de la ciutat, el PAU 1 (la partida del Tartanell de tota la vida) i encara que les dos estan promogudes per la mateixa empresa i projectades pel mateix estudi d'arquitectes, les vorem separadament. No cal dir que els edificis em pareixen molt bonics, dinàmics i elegants, sense estridències, jugant amb el blanc, blau marí i negre i sobretot amb els volums. Espere que el temps els tracte bé, encara que precisament el blanc no és molt procliu a això i segurament acabarà tacat.

ELIZA
Situada sobre un solar de 2.669 m² que dona a la pl. Papa Joan Pau II, al c/ Metge Luis Rivera i a l'av. Metge Ricardo Ferré, la va projectar en 2018 l'estudi GP17 amb 56 habitatges, garatges i locals comercials que donen a la plaça, amb una superfície S/R de 5.872,87 m², dissenyades en dos edificis paral·lels tal com marcava el pla parcial, confrontants amb una altra parcel·la de propietat municipal en la qual en un futur, s'adossaran dos nous edificis que es construïsquen, a este, tapant per tant les mitgeres provisionals que s'han deixat a la vista.
En esta foto sobre el parc Joan Pau II, veem a la dreta el solar d'Eliza i, quasi a l'esquerra del tot, l'altre extrem del parc a on s'ubica Irala.
Dos instantànies de la construcció dels edificis.
Una de les fatxades interiors del conjunt.
Recreació aèria presa de la web de la promotora, a on s'aprecia la disposició dels dos edificis i la zona central enjardinada i esportiva que els separa.

IRALA
En este cas la urbanització ocupa una illa completa en la pl. Papa Joan Pau II, l'av. José Jornet Navarro i els carrers Metge Enrique Carratalá i Metge Pedro Orts. Dissenyada també en 2018 per l'estudi d'arquitectura GP17, ocupa un solar de 7.0798 m² a on s'alcen els seus 169 habitatges, garatges i locals comercials que donen a la plaça, que ocupen una superfície S/R de 22.414 m² ubicats en dos edificis que es van plantejar com a fases diferents, però quasi immediates.
Vista del solar des de l'av. José Jornet Navarro. Al fons la pl. Papa Joan Pau II.
Vista de la construcció de la segona fase.
Una altra vista de l'edifici quasi quasi finalitzat.
Magnífica foto de la web de l'estudi d'arquitectura GP17 a on s'aprecia la urbanització dels edificis.
No cal dir que ambdós conjunts tenen tots els avanços possibles, tant en els habitatges en si com dels equipaments comuns: piscina infantil i d'adults, gimnàs, sala polivalent, perquè els manyacos celebren les seues festes d'aniversari i els adults les (no sempre) tumultuoses reunions de comunitat de propietaris, jocs infantils, jardins...
Curiosament la promotora ha donat explicació dels noms en els fullets promocionals i vos la contaré: en ambdós casos es diu que "Siempre es bueno dejar la puerta abierta a nuevas experiencias y queríamos que tu nueva vivienda en Alicante estuviera rodeada de un halo aventurero por eso hemos nombrado..."
Eliza: per Francisco de Eliza y Reventa, nascut en Bergara (Guipúscoa) que va participar en diverses expedicions al llarg de la costa de Califòrnia...
Irala: Domingo Martínez de Irala, nascut igualment en Bergara (Guipúscoa) una de les personalitats més notables dels primers exploradors d'Amèrica, pare fundador de l'actual Paraguai.
Bo, és clar que algú de la promotora és basc i de Bergara, dic jo...
Foto de la pl. Papa Joan Pau II, gràcies a la col·laboració de J.C.S.
Render d'Eliza i explicació dels noms: Aedas.
Foto d'Irala i dades dels edificis: GP17 arquitectes.
Com sempre, música, i moderna, molt moderna: en este cas de 1961 (escolten, que llavors va ser molt moderna!!) i es tracta de "La Novia", molt adequada per dos raons: comença amb "Blanca y radiante…", igual que estos edificis que estan nivis, i perquè els intèrprets i compositor, és a dir Antonio Prieto i Joaquín Prieto (germans) eren xilens, encara que no sé si Irala i Eliza van arribar a recórrer el país. El cas és que és una cançó, encara que una mica dramàtica, que ha passat a la història del nostre país, a on el cantant guaperes de pèl esculpit a navalla, amb una veu magistral, tenia molts/es admiradors/es.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.