domingo, 5 de marzo de 2023

COMPRESSORS I RÈTOLS QUE NO HAURIEN D'ESTAR EN EIXES FATXADES

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Resulta que com la Regidoria d'Urbanisme té tants projectes, tantes sol·licituds d'obertures i instal·lacions, admet que certes obres es facen mitjançant una "Declaració responsable" que ha de fer l'amo o promotor de les obres i/o instal·lacions, amb el compromís d'executar el projecte i l'obra respectant les normes i lleis de tot rang, municipal, autonòmic i estatal, i el problema és que si no es complixen i no denuncia ningú la infracció es queda així tota la vida amb el consegüent perjuí per als veïns i per a l'estètica de la ciutat. A continuació expose una sèrie de casos en el Barri Vell (entre Rambla, Esplanada i la serra del Benacantil) i en el Centre Tradicional (entre Rambla, Esplanada, Alfons el Savi i Soto-Gadea), zones a on està prohibida la instal·lació de compressors en la fatxada (si de cas darrere de la barana del balcó) i els rètols lluminosos fora dels buits del local, entre altres coses, també tendals i tancaments de terrasses, etc, però açò últim ja és una batalla perduda, així que ens centrarem en els primers. Per descomptat no es perseguix que es multe, ni de molt, sinó que s'eliminen i s'adapten a les normes existents en benefici de l'estètica de la ciutat i de la percepció que ciutadans i forasters tenim d'ella, encara que l'Ajuntament pel que pareix no fa res (estes instal·lacions continuen i continuen), o no ho sap, ningú denuncia.
Esta és l'última: un restaurant acabat d'obrir en la Rambla, en un local que ans ocupava un banc (i de la refrigeració del qual només es veia una reixeta), ha muntat en la part posterior tota esta maquinària (sis compressors i una altra cosa estranya que no sé què és). Rambla 36, Sant Tomàs 1 i Sant Andreu 13, que no és un carrer posterior, només més estret, tot això hauria d'estar encastat en les fatxades sense sobreeixir, amb la gàbia que li han posat no n'hi ha prou, es veu igual. Complixen les normes i tenen permís municipal? L'emporcament de la fatxada parla per si sol.
La major concentració de compressors, 3 en la planta baixa i... 12! en els pisos turístics. I es podrien haver col·locat en el terrat, és tot del mateix propietari. C/ Bazán 47 i Pascual Pérez 11. Els dels pisos encara són interpretables, però els del baix, no. Complixen les normes i tenen permís municipal?
En la primera foto els treballadors instal·lant un compressor en el c/ Bazán 1; en la segona, bateria en el c/ Miguel Soler 1 camí de la nostra cocatedral, d'un famós restaurant de la Rambla 16. Complixen les normes i tenen permís municipal?
En este famós pub (encara que ha canviat de nom més d'una volta) en López Torregrosa 1 en este bonic edifici, anteriorment no tenia compressors a la vista i festejava l'entrada de les estacions amb originals muntatges com el dels articles de platja de la primera foto, però... es van cansar segons sembla de pujar a la teulada i van decidir baixar els 14 compressors a la primera planta ben vists per a lluir potència. Si n'hi ha alguns que estan darrere de la barana com diu el pla, uns altres no. Complixen les normes i tenen permís municipal?
Rètol lluminós i maquinària en el terrat d'estos apartaments, clarament visibles a 8 metres del nostre monument més bonic: la Basílica de Santa Maria. Una simple tanqueta ocultaria els acumuladors. El rètol no té solució. Complixen les normes? En unes altres ciutats seria impensable. Jordi Juan 16.
L'enorme cartell d'este bar en edifici catalogat de la pl. Sant Cristòfol 12 i c/ Argensola 1 i que ans s'adaptava (més o menys) a l'amplària de la porta. Este i els altres complixen les normes?
Fitxa de catàleg de pl. Sant Cristòfol i c/ Argensola 1.
Compressors fora de fatxada i a la vista en el c/ Sant Nicolau 14 i 22, respectivament. Complixen les normes i tenen permís municipal?
Fitxa del catàleg de l'edifici de Sant Nicolau 14.
Compressors en Mare de Déu de Betlem 21 i 20 respectivament, sobretot els que sobreïxen del balcó complixen les normes i tenen permís?
Fa molts anys en eixe preciós edifici catalogat amb eixes baranes tan elaborades i que a més té uns murals interiors molt bonics (no sé si existiran encara) i just en eixe local, hi havia un bar que es deia "Sin problemas" que tenia uns passadissos excavats en la roca que després vaig comprendre que potser eren un refugi de la Guerra que van excavar els propietaris per a la seua protecció i que estaven oberts al públic, c/ Montengon 8. Complix eixe compressor les normes i té permís municipal?
Fins aquí uns pocs exemples de compressors i rètols, però n'hi ha molts més que enlletgixen els nostres carrers. No s'entén, però, que a voltes es gasten milers d'euros en instal·lar el restaurant o decorar l'establiment i siguen incapaços de reservar un mínim espai perquè les maquinàries queden ocultes o pujar-les al terrat, sobretot quan es tracta d'un edifici d'una sola propietat. Però també l'Aj. té la responsabilitat de controlar-ho, un simple passeig de l'inspector per la zona (tampoc és tan gran) que conega les senzilles normes servix per a prendre nota i fer que s'avise al propietari. No es tracta de sancionar, sinó de corregir.

El meu agraïment a Jaume Chicoy Mira, a qui he assetjat a preguntes. Moltes gràcies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.