sábado, 4 de septiembre de 2021

COM A NOUS 132: EN L'ESTIU DE 2021 (Capítol 2)

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Com ja els vaig dir en l'anterior Capítol 1 (que es pot vore polsant sobre el seu nom) últimament s'han rehabilitat diversos edificis però no tenim més remei que mostrar-los per entregues, com si fora una telenovel·la turca perquè tots no caben de sobte. I ací els porte el segon.
Si han vist el meu anterior article sobre edificis de l'Eixample, en ell em sorprenia que s'hagueren començat a construir en els anys 60 edificis d'un cert luxe en el que llavors era un inhòspit polígon industrial, però és que en este cas es va un pas més enllà, perquè segons pareix, este l'anomenat "Joaquín Costa" que és el nom que llavors tenia el carrer, està datat en 1936 i projecte de Juan Vidal Ramos. En els anys 90, es va adequar buidant pràcticament tot el seu interior per a oficines. En la fitxa, baix del tot, hi ha una descripció prou completa d'este.
Estat final de l'última rehabilitació. Està en Reis Catòlics 26.
Este bonic i luxós edifici que està en l'av. Juan Bautista Lafora 6 i Gravina 12-14 va ser projectat per Francisco Muñoz Llorens en 1975. La normativa municipal marcava que es recularen les fronteres del c/ Gravina uns metres i per això hi ha eixa espècie de "plaça" darrere.
En el seu solar (sense recular per darrere) va estar el "Garage" (gal·licisme, però és que llavors s'usava així, amb ge) Miramar, un enorme taller que fins i tot tenia un assortidor de gasolina (es pot apreciar al costat de la segona columna). La foto és preciosa i d'origen desconegut per a mi.
He de dir que l'edifici (juntament amb el seu "germà" de la Rambla 34) és molt bonic i tenia un "toc brutalista" pels diferents plans i cubs tots ells revestits de formigó granulat de color crema, que tan bé combina amb la fusta dels sostres de les terrasses i les fusteries i dic "tenia" perquè la rehabilitació s'ha emportat eixe color i eixa textura i pense que ha sigut un error, els elements blancs prompte s'embrutaran amb la pols que es deposita en la seua part superior i que les dèbils pluges no arrosseguen amb prou força, embrutant tota la frontera.
En esta foto gentilesa de Manuel José Aliaga, s'observa com en el front marítim de Juan Bautista Lafora, només hi ha com a edificis en altura el "Instituto Social de la Mujer" i el núm. 5 i el 8 que vorem a continuació.
Magnífic edifici de Juan Bautista Lafora 7 i Gravina 16, promogut en 1946 per Enriqueta Rubert, Vda. de Maignón sota projecte de Miguel López González, la signatura del qual figura/va en la porta d'accés. A diferència del confrontant, l'edifici està reculat en el c/ Gravina només en les plantes de pis, ocupant la resta la totalitat del solar. Va estar de trista actualitat perquè, en una de les habitacions del xicotet hotel dels seus baixos, va esclatar una bomba terrorista d'ETA en 2003. Catalogat.
Imatge del front de Juan Bautista Lafora, on es poden observar els números del 4 al 8. Menys el 4 els altres han sigut reformats en menor o major mesura en els últims anys.
Original edifici en Marqués de Molins 52 promogut en 1964 per Don Ricardo Sánchez Ripoll amb projecte de Juan Guardiola Gaya. Foto d'època extreta de la pàgina de SG Inmuebles, on es poden entreveure les anteriors portes dels vestíbuls elevades respecte a la vorera i a les quals es pujava per uns escalons volats.
En esta foto de 1955 (aprox.) es veu, a la dreta, part del terreny on s'alça l'edifici. A l'esquerra i contigua, hi ha la preciosa casa propietat de Florentino Elizaicin i on actualment s'alça la finca que fa cantó amb Mestre Barbieri. Foto facilitada per Alicante Vivo.
Foto durant les obres i ja acabat (bo, quasi, falta per tapar els ancoratges de les bastides). Les jardineres de les terrasses han desaparegut en esta actuació.
Desgraciadament, com ja és habitual i degut a unes aleatòries normes imposades per l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant (que a més presumix que la seua labor és difondre la cultura, però ho impedix), no puc reproduir plànols de fronteres històrics d'alguns d'estos edificis, cosa que no contravindria la privacitat de cap dels habitants, arquitectes o promotors d'ells, ja que els plànols són públics i les fronteres són una cosa que tots veem i totes les altres dades figuren en la pròpia web municipal. Curiosament es deu demanar permís per a reproduir-los, però no es poden reproduir, vostés entenen alguna cosa?
I en l'alegre any de 1975, data en la qual també es va projectar l'edifici de Juan Bautista Lafora 7, el grup Queen va llançar el seu "Bohemian Rapsody" composta pel seu líder, Frederick Mercury.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.