martes, 23 de agosto de 2022

UNA OBRA, UNA OBRAA! 37: TRES MODERNS EDIFICIS

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Moderns, cadascun al seu estil i, a conseqüència de l'adaptació a l'economia de mercat en què vivim, els que estan destinats a habitatges són de lloguer, estos fa ja mesos que estan en ús i el que no és residencial encara no s'ha acabat, li falta molt poc per a finalitzar les obres. Però ara els vorem un per un...
Este sobri i elegant prisma horitzontal, està situat en l'av. Catalunya 25 i c/ Anguila 2, just enfront del conegut Maralic, en una parcel·la de 2.094 m² i assenyalada en el PGOU com a E/S, és a dir: equipament sanitari o assistencial. L'arquitecte autor del projecte d'este bonic edifici datat en 2019 és Manuel González Garrido. La imatge del volum blanc que envolta completament dos fatxades grises es complementa en planta baixa amb dos grans marquesines, una volada sobre l'av. de Catalunya i l'altra recolzada en l'entrada del c/ Anguila. Molt bonic, encara que (sempre hi ha un però) potser a nivell pràctic li falta un xicotet trencaaigües al llarg de tot el perímetre superior per a evitar futures xorrades que entelen el blanc immaculat.
Imàtgens de Google del terreny i de les obres en 2020.
Però no és la primera actuació sobre la parcel·la, perquè ja en 1993 es va aprovar definitivament per l'Excm. Ajuntament d'Alacant un estudi de detall permés en l'actual PGOU per a augmentar l'edificabilitat de 0,56 m²/m² a 0,84 m²/m², projecte que va realitzar l'estudi de l'arquitecte José Antonio Peiro Alejandre i que a més va incloure un "apunte volumétrico del posible edificio a modo orientativo" i que aquí vos reproduïsc, confirmant l'evolució de les modes de l'arquitectura.
La fatxada posterior tal volta una miqueta insulsa. El destí final de l'edifici no sé quin és, perquè segons les fonts consultades varia des d'una residència d'ancians fins a una clínica de rehabilitació, consultes mèdiques? En fi, tot complix amb les especificacions del PGOU per a la ubicació.
Sobre un solar de 325 m², s'alça este edifici de soterrani, planta baixa, 3 pisos i àtic amb 22 habitatges, local i garatge en el c/ Capità Segarra 45 i Juan de Herrera 34, projectat en 2017 per l'estudi d'arquitectura MGM de Manuel García Martínez i destinat a lloguer. Fatxada que alterna plans que la recorren verticalment amb grans finestrals, panys opacs i uns altres amb gelosia que allotgen diverses instal·lacions. Només en els extrems s'obrin unes xicotetes terrasses.
I en estes fotos veem l'edifici anterior (que va estar deshabitat i en ruïnes durant anys) el derrocament i una instantània de les obres. Excepte l'àtic, l'edifici projectat ocupa quasi exactament el mateix volum que l'anterior.
En el c/ Doctor Ferran 11, s'alça l'edifici denominat "Caboleón", sobre un solar de 137 m² a on s'alcen la seua planta baixa, tres pisos i àtic (encara que en esta foto no ho semble, l'última planta és un àtic) projectat en 2019 per AJF arquitectura y urbanismo, SLP, amb 9 habitatges de lloguer (no té locals). En este cas la fatxada és de rajola de cara vista blanca, amb buits verticals amb ampits de vidre blau. En realitat és el segon projecte, ja que el de 2009 no es va dur a terme, estant el solar abandonat durant anys.
Diverses fases de la construcció.
I aquí recentment acabat i amb l'àtic "vist". Per fortuna resulta que en este cas i en l'anterior han procurat ocultar els cables passants dels diversos servicis (Telefónica, fibra òptica, enllumenat públic, etc.) amb canaletes integrades en la fatxada.
I la música, sempre present en este blog, la posa la recentment desapareguda Olivia Newton-John amb el seu famós "Magic" (de la pel·lícula Xanadu), composició de John Farrar que en esta ocasió interpreta en el concert que va tindre lloc el 15 de març de 2006 a la Sydney Opera House en el qual també intervé l'orquestra titular. Una meravella.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.