domingo, 25 de febrero de 2024

EDIFICIS RECUPERATS X: CAVALLET (Manero Mollá 5)

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Cèntric edifici a molt pocs metres del Portal d'Elx, en el c. Manero Mollá 5, amb una fatxada preciosa, plena de detalls, a on destaquen les baranes de ferro forjat dels seus balcons que representen sengles cavallets en negre i or dels quals pren l'edifici el seu nom; i que, ja en el seu temps, va ser dissenyat per a habitatges d'alt standing; i actualment, després de romandre tancat algun temps, s'ha tornat a recuperar (tot i que trobe que les claus no s'han donat encara) per a habitatges habituals i per descomptat d'alt nivell, no obstant això tenen entre 135 i 228 m², gran alçària entre forjats i totes les comoditats presents i esdevenidores. L'afegiment d'ascensor que l'edifici original no tenia és un plus fonamental.
Plantes d'oficina i habitatges ja recuperada la seua fatxada.
L'edifici va ser projectat per Enrique Sánchez Sedeño en 1907 per a Don Miguel Agulló en el llavors c. Calatrava núm. 7, amb la mateixa fatxada, plantes i buc d'escala que té actualment.
L'edifici està inclòs dins del Catàleg Municipal de Proteccions d'Alacant.
Laos va ser un dels ocupants del baix comercial de l'edifici durant molts anys, emblemàtica i popular llibreria i botiga de discs que va iniciar la seua marxa en 1970. Anteriorment van estar ubicats allí una botiga de bijuteria i una altra de màquines d'escriure (comerços molt abundants en els voltants de la plaça de Gabriel Miró). Fotos gentilea de Rubén Bodewig.
L'últim inquilí va ser el restaurant Wasabi. En la imatge ja havien començat les obres de l'edifici.
Un altre moment de les obres. En esta foto en concret es tractava de la recuperació dels buits i tractament originals dels baixos de l'edifici, que es va dur a terme de la manera com vorem en una altra foto.
Vinil per a la venda dels habitatges. Fusteria original dels balcons de l'entresol que no s'ha conservat.
Detall d'impostes, motlures, els elaborats balcons i de les mènsules que els sostenen, així com de la barana amb el pertinent cavallet.
En estes imàtgens: detall de la nova porta d'accés i de la fabulosa volada de fusta i socarrats de la teulada.
En estes dos imàtgens (en la superior, la de l'àtic dúplex) publicitàries de la web de la promotora, veem que s'han recuperat parts interiors originals de la casa: les parets de pedra, cabirons, bigues de gelosia i motlades tots ells pintats de blanc.
Imatge completa de la casa, inclús han ocultat els cables passants (no tots ho fan).
I sí, he trobat una cançó relacionada, no amb cavallets, però sí amb palometes. I és que Daniel Candón de la Campa va escriure i va cantar (com Danny Daniel) junt amb la cantant de jazz Donna Hightower "El vals de las mariposas" en 1972; és a dir, que segur que Laos va vendre algun vinil d'este vals romàntic, i segur que algú diria que cursi, que va tindre molt d'èxit, fins i tot dellà la mar...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.