lunes, 31 de enero de 2022

LES ESCULTURES DE LA PLAÇA DE SANT BLAI

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Estant molt pròxima la remodelació de la plaça de Sant Blai (de fet les obres havien d'haver començat el novembre passat) em pareix interessant revisar en el seu actual context (perquè canviaran d'ubicació) les 4 escultures que adornen la plaça (en Sant Blai sempre han sigut uns privilegiats, cap plaça té tanta obra escultòrica com esta) encara que algun dubtarà de la seua existència com a tal, però sí: hi estan i ho són. Les repassarem junt amb cada foto.
Moviment ascendent és l'obra en acer inoxidable i formigó que l'escultor Adrián Carrillo García (1914-1979) va fer en 1978 amb unes dimensions de 2,35 x 1,25 x 1,25 (només l'escultura). Se li va encomanar a l'escultor per part de l'alcalde Ambrosio Luciáñez per a la plaça de Castelló (Palmeretes) i va costar 150.000 ptes., però el canvi polític va fer desistir de la seua ubicació i durant anys va romandre guardada en els magatzems municipals, fins que l'arquitecte municipal Miguel Ángel Cano encarregat del projecte de la plaça la va rescatar i la va posar en 1982 com a remat de la font de la plaça sud. Com veeu en les fotos, el vas està en un estat lamentable i sec.
Altres perspectives de la font amb l'escultura d'Adrián Carrillo en la part sud de la plaça de Sant Blai.
La font dissenyada per Miguel Ángel Cano per a la part nord de la plaça, té unes dimensions de 2,10 x 1,90 x 1,90 m (només la part metàl·lica) és un assortidor envoltat de quatre figures amb aspecte de triangle seccionat pintats en roig anglés i també es va col·locar en 1982. Com veem està en un estat lamentable de rovell i brutícia, mentre que en canvi, al contrari que la font que hem vist abans, el vas es conserva en millor estat. Ambdós són de planta octogonal, immersos en el dibuix reticular a base d'octàgons que formen la planta general de la plaça (encara que interrompuda pels camps d'esports) i que desapareixerà amb la reurbanització.
Els famosos i carismàtics arquers (220 x 190 x 80 cm 96 kg i 250 x 190 x 80 cm 86 kg respectivament) enfrontats en unes cantonades de la part nord de la plaça, són obra de Miguel Ángel Martínez Romero i, juntament amb uns altres que vorem després, eren en el castell de Santa Bàrbara, però en temps del regidor de cultura Dani Simón es van col·locar en la plaça amb una llegenda que diu: "En agraïment al barri de Sant Blai i les seues festes de Moros i Cristians. Conjunt escultòric, obra de MAM. Romero. Alacant, 9 de juliol de 2016" inaugurant-se la seua nova ubicació en esta data.
I aquí teniu als dos arquers en la seua antiga ubicació i una composició amb les altres figures que Miguel Ángel Martínez Romero va fer i va situar en el castell de Santa Bàrbara en 2014-15.
Totes elles han sigut extretes del Facebook de l'escultor.
Les dades de les escultures de les fonts són del llibre La escultura pública en el espacio urbano de Alicante, de Rosa M. Castells González.
He revisat el projecte d'urbanització de la plaça de Sant Blai, del qual parlaré en un altre pròxim article del blog, però pel que fa a les escultures, està inclòs en este projecte el seu desmuntatge, reparació i restauració per mà d'obra especialitzada "o similar".
Les escultures de les fonts es col·locaran sobre una base en una redona a construir al principi de Doctor Rico amb Antonio Martín Trenco, les al·legòriques als Moros i Cristians no sé on es posaran.
I posaré una marxa mora, n'hi ha moltes però Chimo, de J. M. Ferrero, és especial i sobretot quan la toquen en Ontinyent en començar les seues festes, amb més de 1.000 músics de 20 bandes, és molt emocionant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.