miércoles, 30 de junio de 2021

COM A NOU 130: L’EDIFICI DEL BANCO ESPAÑOL DE CRÉDITO

Article d'ELKIKO traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Sí, ja sé que Banesto no existix com a tal, el gegant Santander ha absorbit, comprat, fusionat i altres termes empresarials este banc (com el Popular, Central, Hispanoamericano, etc...) però al seu balcó principal de la primera planta continuen lluint les lletres "BEC" i així el porte.
No és la primera volta que parle de l'edifici, perquè a este article APERTURA DE LA RAMBLA III: EL BANCO ESPAÑOL DE CRÉDITO on vos vaig parlar de l'obertura de la Rambla cap al sud (i encara falta per parlar del seu veí més famós; el Gran Sol) i a eixe article vos vaig contar moltes coses, entre elles que és un projecte de 1949 de Juan Vidal Ramos i de Julio Ruiz Olmos i fins vos vaig posar uns plànols de fronteres originals (cosa que ara no puc fer perquè l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant, on estan depositats eixos plànols, m'ho prohibix) però bo, el cas és que es necessitava una rehabilitació de la façana i així s'ha fet, canviant el color i ha quedat la mar de xulo. Vos pose fotos de l'abans, del després i del mentrestant.
Una de les peculiaritats de la casa és esta Santa Faç de què vos parle (amb foto històrica perquè és més antiga que la construcció) al final de l'article. Espere que el fanalet tinga llum algun dia, que ja sabem que encara que les tarifes elèctriques han pujat una led consumix poquíssim i hi ha molta gent que vol vore-la des del Portal d'Elx.
Estat anterior de l'edifici (fotos del meu arxiu).
Fitxa del catàleg, però l'edifici és de 1949, no de 1905.
 Durant les obres de les fronteres (octubre 2020-març 2021, dates aproximades).
Resultat final de l'actuació.
I tractes són tractes: l'anterior Santa Faç, que estava situada al mateix lloc que ara, però... a la façana del Banco de España que estava ubicat a eixe indret. Quan es va traslladar a la seua seu actual uns metres més cap amunt de la Rambla, l'edifici va ser comprat pel Banco Español de Crédito per a edificar l'actual ja amb les noves alineacions. La foto va ser pujada a la pàgina de Facebook "El nostre Alacant d'antany" per Rafael Sellers (moltes gràcies) fa set anys i, com sempre, els comentaris d'una foto són font de dades sobre esta, perquè allí ens assabentem que la ubicació no és capritxosa, possiblement estava (si no esta, una altra reproducció) sobre la porta del... Portal d'Elx. I també el Sr. Recio Guarinos ens va informar que "Banesto va firmar un acord amb el Bisbat, en el qual es comprometia a mantindre la imatge mentres estiguera el banc, quan es va restaurar la frontera es varen trobar baix de la pintura a l’oli els documents, que varen ser ratificats i posats de nou al lloc". Evidentment el banc no existix, però el seu successor assumix les obligacions. Dic jo.
I és clar, hi ha música i tractant-se d'un banc, parlem de diners i els diners mouen el món (a més d'altres motors, és clar) així que vos pose la famosíssima actuació de Liza Minnelli i Joel Grey a Cabaret que amb la cançó "Money makes the world go round" de John Kander / Fred Ebb confirmen l'assumpte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.