jueves, 22 de julio de 2021

LES ALTRES REPARACIONS DE LA FONT DELS CAVALLS

Article d'ELKIKO traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE
 
 Encara que he de dir que són les més importants, perquè ja és sabut que el material amb què està feta la font no és el més resistent al pas del temps, això unit al fet que està en estret contacte amb l'aigua (és clar: és una font) fa que el seu deteriorament siga continu, encara que no sempre amb la mateixa velocitat, perquè hi ha altres condicionants que han variat amb el pas del temps: l'intens trànsit, la contaminació, el muntatge i desmuntatge per les obres de l'estació i, per descomptat, les mascletades. I parlem a este article de les reparacions i és que de xicotetes n'ha tingut, de fet en la primera que veiem ací de 1953, es parla d'una reparació provisional i de la definitiva. I ara a l'any 2021 també s'està escometent una reforma integral de la monumental "Font de Llevant" de Bañuls, però vegem com han anat les coses des de 1930:
Estat just abans de començar les obres que ara mateix estan en execució.
 
Reparacions de 1953
En 1953 i donat el mal estat del vas exterior sec des de feia mesos i estant pròximes les festes de la ciutat, l'arquitecte municipal Miguel López aconsellava provisionalment el tapament de clavills i forats d'este i l'immediat abocament d'aigua. Però considerant insuficient la dita obra, proposava el 26 de juny de 1953 la reconstrucció de la solera defectuosa per visibles assentaments i el nou enlluït de la totalitat de la superfície del precitat vas amb un pressupost de 6.956,82 ptes., mitjançant solat de formigó de 200 kg en cota de 15 cm i després enlluït brunyit amb morter hidràulic de 400 kg.
El dia 3 de juliol de 1953 la comissió de Foment va acordar adjudicar l'obra directament a Don José Espuch Canet. Les obres van tindre la seua recepció definitiva el 27 de febrer de 1954.
Esta imatge de la vora del vas exterior és actual, però ben bé podria ser del seu estat en les altres obres.
La plaça dels Cavalls i la seua font als anys 50. Foto d'El nostre Alacant d'antany.

Reparacions de 1965
Estos treballs es van dividir en dos parts, per una els d'obra consistents en treballs de reparació i consolidació, obertura de cales per a reparar les canonades que estaven embossades i substitució de totes les motlures del vas perimetral; estes obres tenien un pressupost de 92.383,78 ptes. que s'haurien d'adjudicar a un contractista dels quals normalment venen executant estes obres. La segona era la que anava a dotar a la font d'il·luminació i jocs d'aigua que anteriorment no tenia, amb les seues bombes, habitació de màquines, bassa de recuperació d'aigua, etc. que es va adjudicar a l'empresa "American Radio, S.A." per 419.343 ptes. i altres 75.000 ptes. com a indemnització a l'empresa d'Aigües i a Hidroeléctrica Española, S.A.
Les obres es van aprovar al Ple de 30 d'abril de 1965 i es van recepcionar definitivament el 14 de maig de 1968.
El pagament de semblant quantitat es va obtindre almenys en una tercera part de contribucions especials (és a dir, que els veïns en un determinat ràdio al voltant de la plaça van haver de pagar, com era costum llavors, per vore's afectats per la millora). La resta es va obtindre, entre altres maneres, ajornant el necessari el pla de pavimentació de la resta de la ciutat.
Diverses vistes de la plaça als anys 60. La primera d'origen desconegut, la segona d'El nostre Alacant d'antany i la tercera ja amb els nous rajos en funcionament, la va posar J.C.Tomás Ibáñez a Facebook.
Ací anaven els luxosos fullets a tot color que les empreses Enclavamientos y señales, S.A. i American Radio, S.A. van adjuntar a les seues ofertes per als jocs d'aigua i llums de la font, però no els puc incloure ací per a il·lustrar l'article com era el meu desig, perquè l'A.M.A. prohibix publicar qualsevol còpia de qualsevol document seu (de tots) en pàgina web (seguix baix de la següent foto).
Fullet de todocolección per a la font d'Irun, similar al que existix per a la dels Cavalls.
Perquè a pesar que l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant diu que "té com a objectiu fonamental difondre el patrimoni documental" i que, segons la seua directora va manifestar a esta entrevista, "Es una pena que todavía haya alicantinos que desconocen lo que pueden encontrar en el archivo municipal" consideren els seus responsables, que este blog que és tan respectable, seriós i didàctic com qualsevol llibre (que normalment està fet amb el suport tècnic i econòmic d'institucions com ara Ajuntaments, Diputació o la Universitat), no és mereixedor de publicar un fullet o un plànol de fronteres (tot això històric, amb més de 50 anys d'antiguitat) i la prova és que molts dels seus articles han servit d'ajuda o base per a nombrosos treballs d'estudiants i professionals varis i més de 25 fotos del blog s'han incorporat al Catàleg de Proteccions d'Edificis de l'Ajuntament, tot això sense costar ni un euro a l'erari públic, perquè no hi ha subvenció de cap organisme i de cap partit polític, empresa, ni cap publicitat, però amb una àmplia audiència i que només pretén donar a conéixer aspectes de la nostra ciutat de manera amena, senzilla, totalment gratuïta i accessible des de mòbils, tauletes o PCs.

Actuació de 2006
En què es va trossejar la font per a fer l'estació Luceros del Tram, cosa que es va fer en un temps rècord per a restablir el trànsit normal de la plaça, encara que després es va continuar treballant a l'interior un parell d'anys més acabant túnels, estació, aparcament, etc...
Estat de la plaça i la font abans de les obres del tram.
Un parell d'imàtgens de 2006 quan es va desmuntar la font i es va retirar per a fer les excavacions i l'estructura de formigó de l'estació del tram. Gentilesa de Francisco González.
Imàtgens de 2010 i 2013 amb la tassa encara blanqueta.
Desperfectes ja acusats en 2013.
Caixes que teòricament protegien de les mascletades. 2014.
Dibuix i foto nocturna d'origen desconegut.
Els meus agraïments a Francisco González per les seues magnífiques fotos.
I la música sempre forma part d'este blog seu tan seriós i en 1968 quan es van donar per bones les obres d'il·luminació i jocs d'aigua, Stevie Wonder va tindre un exitàs mundial amb "For Once In My Life" composta per Ron Miller i Orlando Murden i de la qual vos porte la versió estesa. La meua debilitat per les gravacions de la Tamla-Motown.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.