miércoles, 29 de junio de 2022

UNA OBRA, UNA OBRAA! 36: CARLOS ARNICHES 10, EN CAROLINES BAIXES

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 I quin mèrit té este xicotet edifici d'àmplia fatxada per a dedicar-li un sol article? Doncs que han ocultat els cables passants (enllumenat públic) i entrants (fibres òptiques i telefòniques) i això ja és molt, sobretot en este cas en què la seua presència en el barri és notable, no es tracta ni tan sols de si l'edifici és de "alt standing" o normal: les coses s'han de fer amb gust, cura i afecte. I això és el que ha passat aquí (almenys concernent als cables) perquè a més no s'ha acudit a l'acostumada canaleta que en uns casos s'integra perfectament en la fatxada, però en uns altres és un pegat. I s'ha fet sota la direcció de l'arquitecta María del Carmen Martínez Molina. Però vegem com s'ha edificat:
C/ Carlos Arniches 10 en Carolines Baixes. En el solar de 455 m², s'ha alçat esta construcció de pb+2pisos+àtic amb 11 habitatges i places de garatge, no té locals (sorprenent que no tinga algun soterrani). Ateses les característiques de la zona, és de suposar que es tracte de l'agrupació dels terrenys de diverses cases més xicotetes existents anteriorment.
I va ser dels afectats per la tremenda crisis de 2008, data a què pertany la primera imatge, el solar va estar abandonat durant anys i servia d'aparcament als veïns, al final es va posar una tanca com veem en la segona foto de 2018.
Diverses imàtgens de l'avanç de les obres.
I en estes tres imàtgens veem com s'introduïxen els cables (els passants i els que entren per a donar servici a l'edifici) i en la foto central, la caixa de registre sobre l'entrada per a controlar els entrants.
Exemples de coses que no han de fer-se, les dos primeres imàtgens d'edificis de luxe en el c/ Sant Francesc 22-24-26 de 2017, el següent en Reis Catòlics 25 i Portugal 25 també, de 2005 i, per a rematar, la tercera foto és d'un edifici de promoció i propietat municipal en el c/ Santa Llúcia 3 de 2010 que no dona exemple. La falta de control i la deixadea són absolutes, es fia als constructors i a les companyies que tinguen bona voluntat i oculten eixos lletjos cables, uns ho fan com en este cas i uns altres, no, però és l'Ajuntament el que ho ha de controlar, com els tancaments, els compressors d'aire condicionat, etc., però no ho fa encara que hi haja zones en què estiga prohibit, però a menys que hi haja denúncia... Mai és tard per a començar.
I aquí vos duc estes magnífiques fotos aèries, gentilea de M. José Aliaga, a on es pot vore el barri des de dos punts de vista. Les instantànies són de finals dels 50 i són molt entretingudes de mirar: hi ha multitud d'edificis reconeixibles, un gran assortiment d'habitatges en planta baixa i uns altres que... ja no existixen.
El que no s'entén és que pel que pareix hi ha tres galeries (estenedors) en la fatxada principal que, segons les normes municipals, es deuen ocultar a la vista amb alguna classe de gelosia, tancament o qualsevol altre mètode, i no s'ha fet. El resultat és que en alguns ja han començat a estendre la roba a la vista.
I música, en este cas sense relació, m'agrada i ja està. Es tracta de "All by Myself", cançó interpretada acompanyada per una espectacular orquestra per Connie Francis, cantant d'èxit mundial en els anys 50-60 de privilegiada i càlida veu. Respecte a l'autoria de la peça ja no ho tinc tan clar, perquè buscant diu que és del gran Irving Berlin, però no obstant això hi ha altres interpretacions amb el mateix autor i títol, per exemple d'Ella Fitzgerald i és una altra cançó. Pot ser que el mateix autor tinga dos cançons diferents amb el mateix títol? perquè no sé jo... Però xe, vos pose la de Concetta Rosa Maria Franconero...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.