miércoles, 4 de agosto de 2021

ELS PIONERS DE... LA PLATJA DE SANT JOAN II

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 A la primera part (que podeu consultar ACÍ) vam vore edificis anteriors a 1960, ara vorem els de 1960 i 61. Com sempre, remarcar que es tracta d'edificis d'habitatge col·lectiu que existisquen ara, no s'inclouen xalets. En 1960 ja es començava a construir amb més densitat i més altura, encara que no es sobrepassen les 6 plantes. La majoria tenen ascensor i quasi tots estan molt prop de la mateixa platja, per tant la piscina no cal, només travessant el carrer ja et pots banyar, com a màxim una dutxa al jardí per a evitar pujar-se l'arenal a casa. Els habitatges continuen sent xicotets, les terrasses una mica més generoses i les cuines en alguns casos són una misèria, potser perquè es suposa que a l'estiu es menja ensalada, d'entrepà o s'ix fora, en fi: els tòpics de sempre. Tot l'anterior té les seues excepcions, és clar. I vegem-los tots.
I, per a la foto de portada, porte l'Edifici Alhambra, av. Niça 9-10 i Londres 1. Juan Guardiola Gaya 1961 per a J. A. Sanz que potser és el que més m'agrade.
A esta magnífica foto aèria proporcionada per M. J. Aliaga Martínez, figuren diversos dels edificis de què vos parlaré. Era el Primer Polígon de la Platja de Sant Joan, encara sense urbanitzar.
I els enumere: 1.-Conjunt Falcón, Moll Roig, etc., 2.-Alhambra, 3.-Demolit, 4.-Rio de Janeiro, 5.-Azor, 6.-Copacabana, 7.-Febus, 8.-Torremar, 9.-Delfín, 10.-María Luisa (Demolit), 11.-Flamingo. L'1, 6, 8 i 9 ja els vam vore a l'anterior article.
Apartaments Azor, av. Niça 9, tres edificis: dos d'habitatges de baixa altura i una "safata comercial" amb una gran terrassa davant aprofitada pels locals, és clar. Projecte de Francisco Muñoz Llorens en 1960 per a Beltrán, Navarro y Cía. En una preciosa perspectiva del projecte figura una piscina al centre, just on està eixa zona enjardinada, però una amable veïna (que em va permetre entrar i fer les fotos) va assegurar que mai es va fer. Lamentablement, no vos puc posar el plànol del projecte perquè l'Arxiu Municipal m'ho ha prohibit, per unes normes recentment canviades i que eviten que siguen conegudes estes joies, que no són seues, són de tots els alacantins.
Las Terrazas al c/ Milà 3 i av. Costa Blanca 164, al costat del llavors famós "Hotel Playa", projecte de Miguel López González de 1960 per a de Diego y Coloma, S.L. Encara que no estava en primera línia, va disfrutar d'una afable tranquil·litat i unes magnífiques vistes fins que el xalet que el separava de l'av. Niça... es va convertir en el "Voy Voy", famós pub amb piscina i matinades que va estar de tumultuosa moda als anys 80 i 90. La rematada va ser la substitució del xalet per un edifici que eclipsa totalment el xicotet bloc.
Edificis El Cid, av. Catalunya 18 i Sant Sebastià 3, projectat en 1961 pels arquitectes Carlos García San Miguel i Manuel Jaén Albaitero per a "Urbacons, S.A." elegants blocs que formaven un grup amb el confrontant "Hotel Babieca" (després Holiday Inn i Puerto de Alicante). L'hotel ha tingut diverses ampliacions i actualitzacions, de fet crec que n'hi ha una en marxa actualment.
I reprenem l'Edifici Alhambra, del qual ja hem fet unes anotacions al principi. A estes fotos vos mostre com era abans de la rehabilitació estructural que es va fer en 2016, on, com es veu a les fotos de Google, es va escometre una obra d'importància: es van desmuntar totalment els forjats volats brise-soleil i es va optar per assegurar les terrasses dels extrems (les de més volada) suspenent-les d'unes bigues a la coberta, evitant així els pesats i agressius pilars que s'han emprat en altres edificis.
Edifici Pastor: c/ Irlanda 4 i pça. la Corunya, projecte de Juan Guardiola Gaya en 1961 per a Don Francisco Pastor. Tenia la particularitat que tota la frontera de la plaça estava coberta per gelosies ceràmiques de color "caldera" les terrasses, l'escala i fins els ascensors, però diverses actuacions les han eliminades per complet i substituïdes per uns altres tancaments. La veritat és que protegien de l'abrasador sol de la vesprada, però és clar: una mica claustrofòbiques.
Rio de Janeiro: av. Costa Blanca 107, Juan Guardiola Gaya 1961 per a S.O. y Valencia. La gran coordinació veïnal a l'hora de triar tancaments ha aconseguit que l'edifici parega més compacte, però també més uniforme. La nova tanca que separa el jardí del carrer és verdaderament original (no apareix a estes fotos).
Apartaments Proa, av. Niça 20, projecte de J. M. Pagola de 24 habitatges de renda limitada per a Proa, S.A. Emplaçat al costat del famós, cuidat i resistent (fins fa unes setmanes que ha caigut sota la piqueta) xalet del Dr. Rubert.
Fabulosa foto proporcionada per M. J. Argilaga on, seguint la llavors carretera local A-190 d'Alacant al Campello, es van succeint els edificis: Azor, Alhambra, grup Moll Roig (etc.), Proa, Hotel Playa...
Una altra vista aèria de la zona, cortesia de M. J. Aliaga, al qual agraïm la seua gentilesa, amb els edificis ja identificats a la segona foto.
En definitiva: els anys han passat per a tots i la zona s'ha colonitzat per complet. Urbanitzat i dotat de tots els servicis, lluny queda aquell arenal que anava sent ocupat a poc a poc per edificis no molt alts i amb un fangar a les seues portes, sense clavegueram (fosses sèptiques) i quasi tots amb telèfon públic al seu portal perquè no hi havia mòbils i el telèfon fix era car i impossible d'obtindre... En canvi els edificis encara no havien sigut deformats pels tancaments abusius ni per les successives rehabilitacions a què han sigut sotmesos tots perquè la mar és preciosa, però la humitat i el salnitre molt roïns per a les edificacions.
Com he dit abans, lamente no poder adjuntar els pertinents plànols (uns treballs minuciosos dels respectius arquitectes) ja de per si mereixedors d'un estudi que els posara en valor, però l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant ha decidit reservar-se per a si i per a l'elit investigadora que puga anar un matí laborable de 10 a 13 h coses que deurien estar al servici de tots els alacantins, ja que en definitiva som els seus propietaris.
Però anem per la música i en aquells anys de la picor estava molt de moda el chachachá, ritme cubà que ací ens porten Xavier Cugat i la seua esposa Abbe Lane que, per cert, van actuar al Gallo Rojo. L'artistassa ens canta a tot color "Me lo dijo Adela" composició d'Otilio Portal i que pertany al film "Susana y yo" haha.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.