domingo, 14 de julio de 2019

EDIFICIS RECUPERATS I: BELANDO 18

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Recuperat i salvat de la piqueta, perquè recordem que havia de ser derrocat fa uns anys junt amb el seu veí que fa cantó amb el c. Quintana per a fer 20 habitatges, locals i garatges, però... els va sobrevindre la crisi i això els ha salvats. Al principi es va actuar sobre la cantonada de Quintana tal com vaig contar en ESTE ARTICLE (punxeu i s'obri) i fa molt poques setmanes s'han acabat les obres de Belando 18, pel que pareix per la mateixa empresa que ha dedicat ambdós a apartaments turístics i que es comercialitzen junts.
En este cas, s'ha actuat respectant la fatxada del preciós edifici que va tindre una peculiaritat, el seu arquitecte i propietari eren la mateixa persona: Francisco Fajardo (ja sabeu, de la família propietària de la finca Villa Teresa en Sant Blai), que el va projectar en 1926 amb la finalitat de llogar els seus 8 habitatges. 93 anys han passat des de llavors i, com dic, s'ha respectat la fatxada original encara que hi ha hagut augment d'altura però, com voreu, de forma molt encertada.
L'únic però és que no s'ha conservat l'estucat de la fatxada original que simulava blocs de pedra, efecte molt habitual en les construccions de l'època. S'ha respectat la cornisa original i els buits de la planta afegida i visible des del carrer seguixen la mateixa seqüència i, a més a més, les baranes s'han forjat amb els mateixos motius de les originals.
Instància del propietari i arquitecte Francisco Fajardo en què sol·licita llicència d'obres el 30 de juny de 1926. Li va ser concedida (a pesar que sobrepassava 3 metres l'alçària permesa) 7 dies més tard, és a dir, hui fa exactament 93 anys. Alguns detalls de projecte van ser alterats i, per descomptat, la planta baixa dedicada a locals comercials. A.M.A.
Estat de l'edifici i detall d'una mènsula poc ans de començar les obres.
Cartell de la immobiliària que pensava derrocar l'edifici i començament de les obres en el confrontant fa més de quatre anys.
Fitxa de l'edifici que figurava en el Catàleg que NO va ser aprovat pels vots en contra del Partit Popular, Ciutadans, Sepulcre i Belmonte.
Es pretenia conservar la fatxada i derrocar l'interior i s'havia d'aguantar d'alguna manera i això van fer, mitjançant estos enormes contrapesos i el sistema ST200R es va procedir al seu apuntalament.
Estat de l'obra mentre s'alçava l'estructura interior.
Estructura completada i pis superior elevat.
Obra acabada, vista des de la part superior del c. Belando.
Interior d'un dels apartaments. Es pot observar el sistema d'enfosquiment dels balcons/finestra: amb ventalles, superiors i inferiors. Foto de Booking.com.
Foto de conjunt vist des del c. Quintana. L'augment de pis ha sigut respectuós amb el propi edifici i amb l'altura dels confrontants.
Els meus agraïments a l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Alacant.
I la música de hui no té cap relació amb el tema, simplement m'agrada... És Shirley Bassey, que canta amb la seua veu privilegiada i de manera magistral en un especial de 1973 en la BBC "Till Love Touches Your Life", una cançó que van compondre Riz Ortolani i Arthur Hamilton per al western Madron.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.