martes, 12 de julio de 2016

EL MEU CATÀLEG D'EDIFICIS: CAMPOAMOR

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 La zona delimitada entre el castell de Sant Ferran, Carmel Calvo/B. Pérez Galdós i l'av. Alcoi (aprox) encara conserva prou edificis originals, i això que se n'han transformats molts o s'han derrocat. La majoria dels edificis del barri eren casetes de planta baixa amb una navada al carrer i l'altra al seu pati posterior (a on estava el wc al fons, un llimoner, l'aljub i galliners i altres assumptes), que era la més lluminosa perquè les finestres enreixades del carrer sempre tenien la persiana baixada per a evitar ser past del dotoreig dels veïns benintencionats (bo, tot açò que acabe de contar era comú també en la resta de barris tradicionals, no només en este), i cobertes per teulades a dos aigües de teula plana. Durant els anys 20 i 30 es van anar formant els carrers amb estes cases, enfilant-se per la falda del Tossal a voltes en pendents impossibles. A partir dels 40 se'n van anar reformant algunes i qui podia li afegia una planta o dos per al fill i la filla, per a viure tots junts quan es casaren; eixa va ser la primera onada de transformacions. La segona va vindre a partir dels anys 60 amb l'augment brutal de les altures i amb això les superposicions d'edificis nous sobre els antics, quasi totes en esta zona (encara no entenc per què, ni per què quasi la totalitat d'estos projectes la va fer Juan Antonio García Solera). I, a banda de les edificacions més o menys puntuals, va acabar de rematar-ho la bambolla immobiliària dels 2000. Però, a pesar d'això, en queden moltes encara. Aquí vos duc una selecció que trobe que mereixen estar protegides en el catàleg municipal. La majoria són dels anys 20-30, encara que n'hi ha també dels 50.
C. Sergent Vaíllo 17, Marqués de Molins 12. Encara que l'ornamentació és una mica afegida, el mirador poligonal en el cantó i la volada de la teulada són originals.
C. Alferes Díaz Sanchís 93.
C. Alferes Díaz Sanchís 21 i 23.
C. Capità Rueda 15.
C. Capità Rueda 16.
C. Mestre Barbieri 15, 17 i 19. Anys 30 i 40 i enmig un interessant exemplar dels 50.
C. Mestre Caballero 9.
Grup d'habitatges de Tomás Durá Bañuls, projecte de Francisco Muñoz Llorens de 1954. C. Mestre Caballero 64-72, General Prim i Alferes Díaz Sanchís 69 i 71, Alferes De Rojas.
C. Mestre Gaztambide 22 i Marqués de Molins 29.
Passatge del San Fernando 3.
C. Pintor Murillo 24.
C. Taquígraf Martí 10.
C. Tinent Aguado 25 i 27.
C. Tinent Llorca 36 i 38.

Algunes de les fotos no són actuals i pot ser que hagen canviat les condicions dels edificis.
I el Tossal (conegut popularment com a "castell de Sant Fernando") està sempre present en la vida del barri, i per això ve a cantar-nos ABBA, el seu celebèrrim "Fernando".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.