martes, 14 de agosto de 2012

RECORDANT... L'EDIFICI BERGÉ

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Molt s'ha parlat i durant molts anys, en diversos mitjans (premsa, ràdio, TV, ara en internet...), sobre el malaguanyat edifici que en Juan Vidal Ramos va projectar per a Felipe Bergé en el vistós xamfrà de l'av. Alfons el Savi cantonada a Calderón de la Barca 2 en 1922. Compost inicialment per planta baixa, 5 pisos i àtic, i coronat per uns ornamentats remats que coincidien amb els potents miradors rectangulars (2 en Alfons el Savi i dos altres en el c. Calderón de la Barca) i una gran cúpula sobre el mirador poligonal que tenia l'edifici sobre el xamfrà d'ambdós carrers, doncs poc duraria amb eixa configuració, ja que només 10 anys després, en 1932, la propietat decidia avançar l'àtic a fatxada i així obtindre 134 m² útils supletoris per a llogar. (Recordem que els habitatges i locals de l'edifici sempre van estar destinats al lloguer, cosa per a la qual va ser essencialment construït, i mai es va dividir horitzontalment, la qual cosa va facilitar la seua venda i derrocament per a una posterior edificació.)
La conseqüència de l'avançament a fatxada de l'àtic va ser la desaparició dels remats dels miradors (amb cupuletes i garlandes vàries d'una alçària més que considerable), de les cornises que remataven eixa planta i la disminució de la vistositat de la cúpula del xamfrà, que va quedar parcialment encastada entre les parets confrontants.
La resta de la història ja la coneixem: els propietaris van estar intentant declarar l'edifici en ruïna molts anys (normalment era un pas que els propietaris d'edificis iniciaven sempre, amb l'esperança de desfer-se dels llogaters de baix lloguer, per a no haver de pagar-los cap indemnització), fins que ho van aconseguir i a més amb l'argument que l'edifici que el substituiria seria també "singular". El resultat ja sabem quin va ser.
Estat de l'edifici en 1979. Imatge extreta dels "Llibres negres" del Col·legi d'Arquitectes d'Alacant.
Les fotografies de fogueres sempre han donat una valuosa informació sobre l'entorn. Imatge de Josep Alcañiz, per a l'exposició "Fogueres en el record". La foguera és Turismo en la historia, de Víctor López, 2n premi categoria Especial de 1971. Informació gentilea d'Armando Parodi.
En este cas estem encara en 1931 i com veem no s'ha reformat la fatxada. La imatge és una gentilea d'Armando Parodi i forma part de la portada del seu magnífic llibre "Alicante Arte y Fuego", del qual podeu tindre més informació si punxeu AQUÍ.
Aquí s'aprecien els remats, cupuletes i cornises originals.
En la mitgera de l'edifici s'observa la diferència de color de l'àtic avançat a fatxada.
La primera fatxada projectada. Molt similar a unes altres del seu autor, especialment a la casa Gomis Iborra d'Alfons el Savi/Constitució i la de passeig de Soto/Pintor Cabrera.
Distribució original per als pisos baixos amb alguns dormitoris sense ventilació directa a fatxada o pati. No estan dibuixats els miradors ni els balcons que al final es van construir.
Distribució per a l'àtic avançat amb canvis en els dormitoris. Aquí ja estan les volades definitives.
Nova fatxada de l'última planta projectada en 1932.
Tres colossos d'en Juan Vidal Ramos: el Monumental, el Mercat Central i l'edifici Bergé.
I, com sempre, la música, que en esta ocasió ens la duen Los Brincos amb el seu "Tú me dijiste adiós", que és el que va passar amb la ciutat d'Alacant i amb l'edifici Bergé (i amb el Monumental i amb tants altres).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.