martes, 9 de agosto de 2011

EDIFICIS INVISIBLES (5): GENERAL LACY 17 I 19

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 El perill de derrocament pareix que plana imminent sobre dos edificis bessons del c. General Lacy 17 i 19, perquè aparentment els queda un sol llogater en un d'ells i l'altre està buit des de fa algun temps. I si són bessons entre si, podríem dir que la seua fatxada és quasi idèntica a un tercer, acabat de rehabilitar i que està en el c. Sant Vicent 16.
Bo, doncs totes estes cases són molt molt semblants entre si, tret de xicotets detalls (teules, acabats, etc.), però ben diferents en el seu interior, perquè les de Lacy ocupen un enorme solar (quasi 1.600 m²) amb un gran fons de parcel·la i dos nuclis d'escala que donen accés a dos amplis habitatges cadascun, i en canvi la del c. Sant Vicent és un xicotet solar, però amb una fatxada una mica ampla per al poc fons que té i que és ocupat per un únic habitatge per planta.
General Lacy 17 i 19
Sant Vicent 16

Quant a la seua història durant els quasi 60 anys que cadascun té d'existència, també ha sigut diferent. Mentre que els de Lacy es van alçar en l'eixample que va ser ocupat per indústries, magatzems, agències de transports, etc., i que va derivar en un autèntic polígon industrial, tot i que mesclat amb puntuals edificis d'habitatges (la prova és que en estos mateixos edificis va estar el famós garatge Tacy i altres depòsits d'adobs i fustes); el del c. Sant Vicent és inclús hui dia molt conegut en tot Alacant, per albergar en els seus baixos una botiga "de les de sempre", ni més ni menys que "El jabalí", tenda que crec recordar que antigament era d'articles de caça i pesca, però que posteriorment s'ha anat reconvertint en temes de sabateria i roba esportiva.
Però 60 anys després la realitat és una altra: el centre comercial que antany estava al voltant del Mercat Central es va anar desplaçant cap al sud; l'obertura de Galerías Preciados en 1976 i d'El Corte Inglés en 1989 ho ha fet possible, i el trist carrer del General Lacy (recordem que enfront estava la gran paredassa de l'edifici del Col·legi Maristes) s'ha convertit en part de l'"òrbita" de Maisonnave, mentre que el c. Sant Vicent, cèntric carrer comercial, està prou més tranquil.
Diferència d'aspecte entre una fatxada abandonada i una altra d'acabada de rehabilitar.
Un dels vestíbuls de General Lacy (amb cubicle per a porter inclòs).
Portes de sèrie dels anys 50: General Lacy 19 i av. Estació 1.

I si hi ha una música adequada per a este article és "La canción de las gemelas", de les fabuloses Hermanas Benítez, grup format per cinc germanes cubanes (encara que he de confessar que sempre he cregut que sempre havien sigut tres, qüestió que afirmen en la present cançó) que van debutar en la famosa pel·lícula de Mario Moreno, Cantinflas, Sube y baja i es van fer molt populars en Sud-amèrica i en Espanya, a on crec que residix alguna d'elles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.