lunes, 4 de julio de 2011

EDIFICIS INVISIBLES (2) SEGURA 12

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 A diferència de l'entrada anterior sota este mateix epígraf "Edificis invisibles (1)...", en què comparava un edifici amb un altre de prou similar, en este cas la comparació de la casa és amb si mateixa. Em referisc al situat en Segura 12, que té planta baixa i 3 pisos i que té un ans i un després... En buscar dades sobre la seua construcció, he trobat que en 1930 es va sol·licitar un permís en l'Ajuntament per a un projecte de Juan Vidal Ramos que coincidix quant a altures amb l’edifici actual, però en uns altres llocs es menciona la data de 1935, cosa que m'incline a vore més pròxima a la realitat. Pel que fa a l'arquitecte, tampoc fa tota la pinta de ser de Vidal Ramos, potser Gabriel Penalva? No ho sé.
Com voreu a la foto (és de 2009), tenia la fatxada feta una llàstima, descolorida, amb taques, amb descrostaments... Xe, feta una calamitat! Comprenc perfectament que qui passara per allà sentira ganes de vore-la sota la piqueta; però en l'altra foto l'aspecte és molt diferent, perquè reparar el revestiment i aplicar-li una mà de pintura ha obrat miracles i hui tenim açò:
És una altra prova que, en cuidar i reparar el que tenim, s'aconseguix un resultat realment espectacular i es preserva el nostre patrimoni arquitectònic, es tracta d'una construcció que, 76 anys després, lluïx la seua millor cara. Un detall curiós que s'aprecia a simple vista és el compte que han tingut certs veïns de la finca en canviar les finestres originals de fusta per unes altres d'alumini de més estanques, però conservant l'"efecte" del travesser horitzontal que tenien les anteriors, que eren de guillotina (exemple molt poc abundant en la nostra ciutat).
Bo, l'intens i bonic color groc ou (que segur que tenia originalment la fatxada) m'ha dut a pensar en el sol i, com a conseqüència, en la música per a l'article. Ens la du el grup The Animals i el seu "The House of the Rising Sun" ('la casa del sol ixent'), preciosa composició de 1966 que espere que vos agrade.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.