sábado, 29 de enero de 2011

PARAL·LELISMES I... Santa Creu

Article d'Elkiko traduït al valencià per Gonzalo Pons Delgado. Versión en castellano en ESTE ENLACE

 Fa un parell de dies ens vam desdejunar amb la magnífica notícia que la Regidoria de Cultura havia posat a la disposició dels internautes 630 documents gràfics de la nostra ciutat. En elles estan incloses les 467 del gran fotògraf Francisco Sánchez Ors, entre les quals voldria destacar les corresponents als barris de Santa Creu i Sant Roc. Encara que en la pàgina es denomina tot com a «Santa Cruz», no ho és, però això és una diferència que només els habitants o nascuts allí coneixem. Però hi ha una xicoteta carència: i és que no diu el nom dels carrers de què es tracta. I per això, i fent un paral·lelisme entre el passat i el present de les fotos, esmenarem la falta d'eixes dades...
«Escalinatas. Año 1950 (aproximado)»
Carrer de Sant Rafel
«Detalle de escaleras. 1947 (aproximado)»
Detall d'escales en el c. Sant Rafel pujada a Sant Bertomeu
«Detalle de una de las calles. 1947 (aproximado)»
Carrer de Sant Bertomeu
«Detalle de una calle. 1950 (aproximado)»
Carrer de Sant Lluís
«Escaleras de la Plaza del Carmen. 1947 (aproximado)»
Carrer de Sant Rafel

Els peus de foto de les fotografies antigues són els que tenen en la pàgina web municipal i els de les imàtgens actuals, meus. És evident que en 60 anys l'aspecte del barri i de les seues cases ha canviat molt, inclús hi ha hagut algun canvi d'alineació (com en el cas del c. Toledo) o de substitució de cases que per l'una o l'altra causa van anar derrocant-se i es va aprofitar el seu solar per a fer unes xicotetes placetes (com és el cas de la situada en el c. Sant Bertomeu i Sant Lluís), però són plenament reconeixibles. L'augment d'una o dos altures ha tapat unes vistes concretes que ans es tenien.
No falta la música i és la versió del famós tema "Dos cruces" però en esta ocasió per un grup roquer instrumental dels 60: Los Relámpagos, que van ser la resposta la moda instrumental que als EUA va estar impulsada entre altres per The Shadows o The Ventures i en el qual estaven els famosos compositors Pablo Herrero i J. Luis Armenteros.

I per a qui vullga vore la col·lecció de fotografies (totes, no només estes) tal com apareixen en la pàgina de l'Ajuntament, només ha de clicar aquí... Que gogeu!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si tienes que decir algo...escribe aquí y gracias por tus comentarios.